De houdbaarheid en toegankelijkheid van onze zorg staan in brede zin onder druk. Waar we aan de ene kant een beweging zien van toenemende en complexere zorgvraag, zien we aan de andere kant een daling van de beroepsbevolking en een toenemende druk op mantelzorgers.
Dat vraagt van zorgorganisaties ten eerste een heldere strategische koers, waarin de visie en strategische ambities zijn verwoord in antwoord op de dynamische, externe ontwikkelingen. Een koers waarin vooral ook scherpere keuzes zijn gemaakt. Ook het realiseren van de strategische ambities vraagt in deze tijden van beperkte (verander)capaciteit de nodige aandacht. Hoe organiseer je nu als zorgorganisatie op een slimme wijze de benodigde executiekracht?
In opdrachten waar strategische herijking, veranderkracht en (regionale) samenwerking centraal staan, ben ik op mijn plek. Mijn kennis en ervaring ligt daarbij in de langdurige zorg, in het bijzonder binnen de ouderenzorg. Hierbij put ik uit mijn ruim 15 jaar advieservaring, als ook diverse lijn- en verandermanagementposities binnen zorgorganisaties.
Ik breng focus en structuur aan, werk vanuit gedegen analyses en combineer dit met creatieve oplossingen en sensitiviteit op wat de dynamiek van verandering teweegbrengt bij teams en medewerkers. Ik ben resultaatgericht, stel kritische vragen en werk altijd vanuit verbinding. Met een gezonde dosis humor.
Staat u voor een strategische herijking? Of zoekt u juist naar ondersteuning bij de realisatie van uw strategische ambities? Neem dan gerust contact op.
"De cultuur hier past heel erg bij mij. Soms moet je een uitstapje maken om dat te bevestigen."
Santé Partners, een organisatie in de verpleeg- en thuiszorg die in zes regio’s actief is, zit net als alle andere zorgorganisaties midden in de transformatie van de zorg. Nadat eind 2022 de IZA-, WOZO-, GALA-akkoorden plus de Hervormingsagenda Jeugd van kracht werden, vroeg Santé Partners aan Berenschot om ondersteuning bij de uitwerking hiervan voor de organisatie. Dit betrof het bepalen van de strategische richting en de implementatie van genoemde akkoorden in alle regio’s, met oog voor een stabiele bedrijfsvoering.
De gezondheidzorg is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de totale Nederlandse CO2‑uitstoot en de groeiende afvalstromen vanuit de zorgsector vormen een groot probleem. In 2015 werd met de eerste Green Deal een brede beweging in gang gezet om de zorg te verduurzamen en met de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 zijn nieuwe afspraken en doelstellingen vastgelegd tot 2030. Onderdeel hiervan is dat het Ministerie van VWS wet- en regelgeving waar nodig en mogelijk aanpast om verduurzaming van de zorg of het leveren van duurzame zorg te bevorderen. In dat kader vroeg het ministerie Berenschot een brede verkenning uit te voeren naar knelpunten die het zorgveld momenteel ervaart bij het verduurzamen van zorg of het leveren van duurzame zorg, en tevens de oorsprong hiervan te achterhalen.
De tijd van duizend bloemen laten bloeien in de ouderenzorg is voorbij. Een solide bedrijfsvoering en de financiële effecten ervan zijn leidend, nu bestuurders worden geconfronteerd met een cumulatie van maatregelen en er tegelijkertijd in de regionale samenwerking veel van hen wordt verwacht. Dit vereist andere strategische keuzes.
In de transitie naar ‘langer thuis’ kiezen ouderen steeds vaker voor leveringsvormen als modulair pakket thuis (mpt) en volledig pakket thuis (vpt) vanuit de Wet langdurig zorg (Wlz), constateren adviseur George Braam en Eveline Castelijns. Bij een vpt is de zorg vergelijkbaar met die men in een verpleeghuis krijgt. Dit staat haaks op het beleid waarbij eerst gekeken wordt naar preventie, zelf- en samenredzaamheid, en digitale ondersteuning.
De afgelopen vijf jaar hebben zorgorganisaties massaal ingezet op het vergroten van de eigen regie en verantwoordelijkheid van zorgmedewerkers. Met als doel meer persoonsgerichte zorg, meer werkplezier, een hogere productiviteit, minder overhead en meer nieuwe oplossingen.