Ik ben een betrokken en optimistisch adviseur die graag opereert in een complexe en dynamische context. Ik heb een passie voor het verbeteren van het openbaar bestuur. In veel van mijn opdrachten gaat het over de transitie of transformatie van organisaties. Mijn kracht is dat ik oog heb voor de vaak uiteenlopende belangen van betrokkenen en deze ook weet te verbinden.
Naast adviseur ben ik managing-director Openbaar bestuur en verantwoordelijk voor de adviesgroep Veiligheid, Bestuur en Recht. Met ruim 35 professionals helpen we organisaties met besturings- en organisatievraagstukken, (beleids) onderzoeken, evaluaties en trainingen in het openbaar bestuur, veiligheid en crisismanagement en kunst en cultuur. Wij adviseren over governance en sturing, organisatieinrichting, strategische positionering en integriteit.
“Hoe zetten we de veranderagenda voort in de driehoek van politiek, beleid en uitvoering om burgers centraal te stellen in overheidshandelen? Hoe versnellen we de benodigde verandering? Zo'n dertig sleutelfiguren uit beleid, uitvoering en toezicht gingen hierover met elkaar in gesprek tijdens een rondetafel van Berenschot eind november in Nieuwspoort.
Drastische koerswijziging noodzakelijk voor terugwinnen vertrouwen in overheid.
De provincies schuiven lastige keuzen voor zich uit op urgente thema’s als stikstof en klimaat. De patstelling tussen rijksoverheid en provincies op deze dossiers zal daarom voortduren. Dit concludeert organisatieadviesbureau Berenschot op basis van inhoudelijk onderzoek naar de twaalf provinciale coalitieakkoorden. Het betreft de eerste integrale analyse van alle provinciale coalitieakkoorden na de verkiezingen in maart dit jaar.
Per 1 november start Peter Arnoldus als senior managing consultant bij de adviesgroep Openbaar Bestuur en Veiligheid van Berenschot. In zijn nieuwe rol gaat hij zich richten op thema’s als strategische organisatieverandering, het op orde brengen van de financiële huishouding en hervorming en modernisering van de bedrijfsvoering van publieke organisaties.
Voor het oplossen van allerlei maatschappelijke vraagstukken zijn veel ogen gericht op het openbaar bestuur. De druk op de overheid neemt dan ook steeds verder toe. Onlangs zijn Robin van Beijnhem, Hugo Geurts, Milan Terwisscha, Sebastiaan de Voogd, Nino Klein, Else de Boer en Imre Teunissen binnen Berenschot gestart als trainee. Zij gaan in uiteenlopende deelgebieden op zoek naar oplossingen.
Gemeenten geven beperkt invulling aan thema’s als betaalbaar wonen, veiligheid en financiën. Dit blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot naar de inhoud van 269 gemeentelijke coalitieakkoorden. Het onderzoek is een vervolg op het kiezersonderzoek uit maart 2022. Daaruit bleek dat kiezers de eerdergenoemde onderwerpen juist wel belangrijk vonden bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Per 1 april 2022 komt Peter Verheij Berenschot versterken als associé.
Gemeenteraadsverkiezingen zijn voor gemeenten vaak een roerige periode. Terwijl raadsleden en wethouders afscheid nemen of in de campagnemodus zitten, zijn ambtenaren druk met het voorbereiden van de verkiezingen, de verkiezingsdag in goede banen leiden en vervolgens de formatie goed te begeleiden.
Onlangs hadden we een interne mvo-week bij Berenschot. Met daarin extra aandacht voor onze drie maatschappelijke pijlers: klimaat, inclusie en gezondheid.
Het openbaar bestuur bestaat uit 389 autonome overheden. Zij formuleren zelf, in samenwerking met elkaar én in samenspraak met de samenleving opgaven. Daarop realiseren ze publieke waarde. Dat is niet eenvoudig! Kennis, meningen en belangen buitelen over elkaar heen. De digitale transformatie schept mogelijkheden, maar creëert ook verwachtingen. Dat maakt het uitdagend om te bepalen wat je moet doen én hoe je het moet doen.