Mijn inzet bestaat vooral uit veel werken. Ik denk namelijk niet alleen na over welke strategische keuzes ik maak, maar deze bespreek ik graag samen en juist als het spannend wordt. Wat ik daarbij belangrijk vind, is dat we niet alleen praten over grote vraagstukken of veranderopgaven, maar dat we het vooral doen in nauwe verbondenheid met de medewerkers. Elke keer probeer ik zo goed mogelijk medewerkers te betrekken en mee te nemen. Dat doe ik door uit te leggen en door te laten zien wat er speelt zodat wij gezamenlijk nadenken over oplossingen en er altijd wat te kiezen valt.
Minister Fleur Agema van het Ministerie van VWS wil de werkdruk in de zorg verlagen door de registratietijd voor zorgmedewerkers te verminderen en slim gebruik te maken van innovaties, zo lezen we in diverse media. Ook Berenschot ziet minder administratie als de oplossing voor meer tijd voor zorg.
Sinds 2016 meet Berenschot de administratieve tijdsbesteding in de langdurige zorg en deze stijgt onafgebroken. Zorgprofessionals in de langdurige zorg besteden zo een derde van hun tijd aan administratie. Wij willen echter niet alleen laten zien hoeveel tijd zorgverleners besteden aan administratie en onderbouwen dat dit écht te veel is, wij willen daadwerkelijk helpen! Daarom organiseren wij een themamiddag 'Meer tijd voor zorg; de bestuurder aan zet'.
Zorgaanbieders staan voor grote uitdagingen in hun bedrijfsvoering. Kosten stijgen, tarieven staan onder druk, de zorgexploitatie begint steeds meer te knellen en de arbeidsmarkt wordt alleen maar krapper terwijl de vraag naar zorg toeneemt. En hoewel praktisch elke zorgaanbieder deze uitdagingen herkent, gaan zij deze op heel uiteenlopende manieren aan. Of soms met een vergelijkbare aanpak, zonder het van elkaar te weten.
De drie brancheverenigingen ActiZ, Zorgthuisnl en Zorgverzekeraars Nederland hebben gezamenlijk het IZA-fonds Wijkverpleging opgericht om zo de wijkverpleging een boost te geven. Berenschot werd gevraagd het IZA-fonds te ondersteunen.
Op 10 oktober 2023 gaven Berenschot-adviseurs Annet de Lange en Laura de Keijzer een webinar over duurzame inzetbaarheid en strategische personeelsplanning in de zorg. Zij gaven daarbij inzicht in de regeling Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) en de wijze waarop zorginstellingen hiervan gebruik kunnen maken. U kunt hier het webinar terugkijken.
De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) verplicht zorgaanbieders onder andere hun eigen kwaliteit te bewaken, te beheersen en te verbeteren. Naar aanleiding van de vele kwaliteitsregistraties en de daarmee gepaard gaande hoge administratieve lasten voor zorgaanbieders, wordt de wet nu gewijzigd. In opdracht van het ministerie van VWS onderzocht Berenschot de regeldrukeffecten van het wetsvoorstel.
Begeleiding verandert, zo ook de maatwerkvoorziening binnen de Wmo. Kregen kwetsbare mensen in de wijk voorheen persoonlijk en individueel hulp, nu richt begeleiding zich steeds meer op de context van deze mensen en herstel van zelfstandigheid. Ook ouderen kunnen niet langer alleen worden gezien als een groep kwetsbare mensen wier capaciteiten achteruitgaan. Bovendien willen zij ook zelf zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Maar hoe organiseer je als zorgaanbieder toekomstbestendige begeleiding, rekening houdend met deze ontwikkeling? En wat betekent dit voor begeleiding aan ouderen? Voor KwadrantGroep heeft Berenschot deze vragen beantwoord en de afdeling individuele begeleiding gereorganiseerd naar ouderenbegeleiding.
Om goede, toegankelijke en betaalbare zorg bereikbaar te houden, hebben ActiZ, Zorgverzekeraars Nederland en Zorgthuisnl in het kader van het Integraal Zorg Akkoord (IZA) een IZA-fonds voor wijkverpleging uitgewerkt. Met een budget van €75 miljoen willen genoemde partijen meer ouderen en andere cliënten thuis zorg aanbieden, nu er steeds minder mensen en middelen beschikbaar zijn. Berenschot is gevraagd het IZA-fonds te ondersteunen.
De impact van beleidswijzigingen op administratieve lasten voor zorgaanbieders en zorgmedewerkers wordt structureel onderschat. Bovendien blijken inhoudelijke en financiële afwegingen veel zwaarder te wegen bij de eerste schets van nieuw beleid.
In de transitie naar ‘langer thuis’ kiezen ouderen steeds vaker voor leveringsvormen als modulair pakket thuis (mpt) en volledig pakket thuis (vpt) vanuit de Wet langdurig zorg (Wlz), constateren adviseur George Braam en Eveline Castelijns. Bij een vpt is de zorg vergelijkbaar met die men in een verpleeghuis krijgt. Dit staat haaks op het beleid waarbij eerst gekeken wordt naar preventie, zelf- en samenredzaamheid, en digitale ondersteuning.
De zorgkloof, toename van intensieve zorg en technologische ontwikkelingen hebben veel impact op de langdurige zorg. Anders dan vaak gedacht wordt, geloven wij wel dat het mogelijk is om zelf proactief vorm te geven aan hoe om te gaan met de huidige ontwikkelingen in de zorg.
De wijkteams doen goed werk in casefinding en het organiseren van bijpassende zorg. Om de zorg te ontlasten helpt het als zij nog meer inzetten op het bevorderen van zelfredzaamheid, het voorbereiden op het ouder worden en het accepteren van de beperkingen die daarbij kunnen optreden.
Administratieve belasting van zorgprofessionals blijft een aandachtspunt. Uit onderzoek van Berenschot blijkt dat 82% van de zorgprofessionals administratieve taken als belastend ervaart, zij hieraan gemiddeld 35% van de werkbare tijd besteden en dat administratieve belasting effect heeft op verloopintentie en werkplezier.