Berenschot kan een veelheid van vraagstukken aan, wij doen dat met een grote diversiteit aan collega’s, die gewend zijn om onder enige tijdsdruk te werken. Collega’s die zich verdiepen in hun vak en bereid zijn zich volledig in te leven in uw specifieke situatie. Of het nu gaat om digitalisering, innovatie, Opex, een lastig logistiek vraagstuk of een reorganisatie. U mag van ons verwachten dat we uw sector heel goed kennen, weten wat daar de ‘Best Practice’ is, én wat er juist in andere sectoren te leren is.
Ik heb niet zo veel klanten, de meeste wel al heel lang. Mijn rol is om het vraagstuk te doorgronden in de specifieke context van uw bedrijf en dat te vertalen naar een pragmatische aanpak. We mobiliseren de allerbeste mensen bij u, als klant, bij Berenschot en daar buiten, alles voor een haalbaar en blijvend resultaat.
Binnen Eneco houdt de afdeling Energy Trade zich dagelijks bezig met de inkoop en het leveren van energie in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De afgelopen jaren is het duurzame portfolio significant gegroeid tot één van de leidende partijen in de regio Noordwest-Europa. Om te zorgen dat Energy Trade zich in de toekomst kan blijven ontwikkelen, is Berenschot gevraagd te adviseren over de volwassenheid van de organisatieprocessen. Vervolgens heeft Berenschot ondersteund bij de implementatie van tooling om de processen verder te optimaliseren.
Keune Haircosmetics, opgericht in 1922 in Amsterdam, is een toonaangevend internationaal Nederlands familiebedrijf, gespecialiseerd in professionele haarverzorging. Innovatie, kwaliteit en duurzaamheid staan hoog op de agenda; het bedrijf is B Corp gecertificeerd. Om de verwachte groei vanuit de productiefaciliteit in Soest te faciliteren, schakelde Keune Berenschot in voor het verder optimaliseren van de performance van de fabriek.
De afgelopen jaren is de omzet in de defensie- en veiligheidssector sterk gestegen, net als nationale en Europese defensie-uitgaven. En ook de groeiverwachtingen voor de komende jaren zijn hoog, onder meer vanwege de geopolitieke spanningen. Het realiseren van de hoge groeiverwachtingen, mede door opschaling, is echter niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot in opdracht van het Ministerie van EZK naar de omvang en samenstelling van de Nederlandse Defensie en Technologische en Industriële Basis (NLDTIB).
De lay-out van uw fabriek is van cruciaal belang voor het een efficiënte en effectieve operatie van de fabriek. Bij de initiële bouw wordt doorgaans goed nagedacht over de inrichting, maar door de tijd heen leiden allerlei aanpassingen soms tot suboptimale situaties. De interne logistiek is minder handig, de routing van de producten minder overzichtelijk of logisch, met aanzienlijke tussenvoorraden en grote hoeveelheid onderhanden werk tot gevolg. Verder zijn productie omgevingen vaak nog functioneel ingericht, terwijl doorstroom steeds belangrijker is geworden. Uitbereidingen zijn gerealiseerd waar op dat moment min of meer toevallig ruimte is. Tijd dus voor de SLP-methode een gestructureerde aanpak, die vooral zijn vruchten afwerpt in de maakindustrie.
Als gevolg van geopolitieke ontwikkelingen – met name de oorlog in Oekraïne, spanningen in het Midden-Oosten, de Zuid-Chinese Zee en Taiwan – en daarmee het toegenomen belang van een sterke krijgsmacht zowel binnen als buiten Nederland, zijn defensie-uitgaven wereldwijd gestegen. Daarnaast blijft de arbeidsmarkt krap, de inflatie hoog, zijn er blijvende problemen met supply chains en zijn economische groeiverwachtingen onzeker. Ondanks deze grote uitdagingen liggen er ook kansen, met name mits de defensie-industrie haar wendbaarheid kan vergroten. Dat concludeert Berenschot in een vandaag verschenen rapport.
Dit rapport bevat de uitkomsten van het onderzoek naar de strategische gevolgen van de huidige ontwikkelingen, kansen en uitdagingen in de defensie-industrie. We bespreken dit aan de hand van de resultaten van het Strategie Trendsonderzoek van Berenschot, specifiek voor de defensie-industrie en de kennis van diverse experts, en laten daarbij verschillende organisaties uit de defensie-industrie aan het woord.
De missie van Milgro in Rotterdam is de wereld afvalvrij te maken in 2040. De dienstverlening van dit bedrijf is er dan ook op gericht organisaties in staat te stellen een duurzame omgang met grondstoffen op winstgevende wijze in hun bedrijfsvoering te integreren. Zo wil Milgro de transitie naar een circulaire economie als het nieuwe normaal versnellen. Om de eigen groei in goede banen te leiden en klanten nog beter van dienst te zijn, vroeg Milgro aan Berenschot om ondersteuning bij het herzien van de procesmodellen.
Mifa Aluminium, specialist in aluminium extrusieprofielen , vroeg Berenschot om ondersteuning bij het komen tot een toekomstbestendige inrichting. Een masterplan waar het bedrijf in fasen van jaren naar toe kan werken.
Werd vorig jaar nog uitgegaan van een kortstondige inflatieperiode, nu verwachten economen een inflatiecijfer dat voor veel landen en voor meerdere jaren structureel ver boven het gewenste niveau van 2% ligt. In de concept Macro Economische Verkenning voorspelt het CPB voor 2022 een inflatie in Nederland van bijna 10%.
De circa 1.000 bedrijven die actief zijn in de defensie- en veiligheidssector wensen een versnelling en verkorting van de termijn voor het leveren en uitbreiden van materieel. Dit blijkt uit recent onderzoek van Berenschot in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het rapport is 11 juli aangeboden aan de Tweede Kamer.
Frédérique Spannenburg gaat in gesprek over operational excellence met Pieter Theeuwes, die een verbeterteam heeft opgezet die verantwoordelijk is voor de verbeteragenda van HartingBank en de realisatie daarvan. HartingBank levert, beheert en onderhoudt zorghulpmiddelen voor zorgorganisaties. En met Hans Schotel, adviseur bij Berenschot.
Een special Streetwise leiderschap over moedig leiderschap in de praktijk. De podcast raakt juist die elementen die men niet leert in een opleiding, training of uit boeken kan halen.
Het vervoersbedrijf in kwestie heeft zichzelf ten doel gesteld om een toekomstige concessie te verkrijgen. Om de kans hierop te vergroten, is Berenschot gevraagd een marktconformiteitsonderzoek uit te voeren.
Een van de grote waterbedrijven in Nederland had zijn strategie herijkt en vertaald in een nieuw businessplan. Een wendbare organisatie is hierbij een belangrijk thema, wat vraagt om duidelijke keuzes rond make/buy. Omdat eenduidig beleid op het gebied van uitbesteding in het verleden ontbrak, werden keuzes zelfstandig gemaakt.
Bij een onderdeel van een grote organisatie was de leverbetrouwbaarheid sterk teruggelopen; de doorlooptijd van het afhandelen van klanten was te veel toegenomen en niet onder controle. Om deze ontwikkelingen een halt toe te roepen, is Berenschot gevraagd de organisatie te helpen een veranderproces in gang te zetten om de problemen zelf op te lossen.
Neways vervaardigt als elektronicaleverancier elektronica op specificatie van de klant. Het hoofdkantoor van dit wereldwijde concern bevindt zich in Son; daarnaast heeft het bedrijf vestigingen in Europa en in China. Er werken in totaal circa 2.700 medewerkers. De strategie van Neways is gericht op aanzienlijke groei. Berenschot werd gevraagd die strategie voor drie sectoren – automotive, industrie en medical – nadere invulling te geven en te specificeren waar Neways strategisch op in zou moeten zetten.
NV Elmar is de netbeheerder van het elektriciteitsnet op Aruba, met de Arubaanse overheid als enige aandeelhouder. Het bedrijf heeft ruim 40.000 aansluitingen, particulier en zakelijk, en beheert tevens de circa 13.000 straatlantaarns op het eiland. Het verbruik van elektriciteit op Aruba groeit, mede dankzij het toerisme (#4 top 10 Lonely Planet 2020), en het net wordt steeds complexer door toenemende automatisering en renewable energy (wind- en zonne-energie).
De onderhoudsafdeling in kwestie kampt al jaren met een grote werkachterstand. Medewerkers ervaren een hoge werkdruk, de productiviteit is laag, bezetting en bemensing wijzigen regelmatig, en wantrouwen bemoeilijkt de samenwerking met de operatie. Er zijn al veel pogingen ondernomen om de situatie te verbeteren, met weinig resultaat.
Een producent van industrieel gas met een eigen Europese engineering-organisatie kampte met grote werkdruk. Ook bestond het gevoel niet effectief te opereren en dat de operatie, die door heel Europa verspreid zat, geen controle had over de engineering-activiteiten.