In opdrachten waar wet- en regelgeving een structurerende factor is, geef ik advies dat juridisch deugt, bestuurlijk past en organisatorisch werkt. Kenmerkend voor mijn aanpak is dat bedrijfsjuridische expertise verbonden wordt aan andere relevante disciplines van Berenschot. Daarmee realiseer ik integrale oplossingen voor vraagstukken in complexe bestuurlijke omgevingen. Dat doe ik in de publieke sector, voor non-profitorganisaties en ondernemingen.
In opdracht van het Ministerie van SZW – en in samenwerking en samenspraak met de ministeries van Financiën en Justitie en Veiligheid – heeft Berenschot onderzoek gedaan naar de positie van schuldeisers bij de totstandkoming van schuldregelingen in situaties dat hulpvragers zich in problematische schuldsituaties bevinden. Door de jaren heen blijkt de medewerking van schuldeisers aan dergelijke regelingen toe te nemen. Belangrijke verklaringen hiervoor zijn de aanpassingen rond niet-saneerbare vorderingen en een toename van het aantal convenanten met grote schuldeisers.
Het belang van de Landelijke Stuurgroep Interventieteams (LSI) – waarbij verschillende overheidspartijen samenwerken om misstanden op het gebied van sociale zekerheid en arbeidswetgeving te voorkomen en bestrijden – wordt door alle convenantpartijen onderschreven. Samenwerking leidt tot meer effectiviteit, en het is belangrijk om in de handhaving op regelnaleving als één overheid op te treden. Wel zijn een nieuwe gedeelde waardepropositie en een effectievere en efficiëntere samenwerking belangrijke voorwaarden richting de toekomst.
Sinds 2000 vindt er een externe toetsing plaats van de regeldrukeffecten van voorstellen van wet- en regelgeving. Deze toetsing heeft tot doel de effectbeoordeling van regeldruk bij de departementen te versterken en zo bij te dragen aan het beperken van onnodige regeldruk uit nieuwe wet- en regelgeving. Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) voert dit sinds juni 2017 uit en adviseert het kabinet en de Eerste en Tweede Kamer over de regeldrukeffecten van wet- en regelgeving voor bedrijven, burgers, en beroepsbeoefenaren in de zorg, onderwijs, veiligheid en sociale zekerheid.
De Algemene Rekenkamer heeft onlangs het onderzoek Zicht op revolverende fondsen van het Rijk gepubliceerd. De conclusie: de Rijksoverheid investeert miljarden in revolverende fondsen, maar de verantwoording hierover is nog summier.
De Algemene Rekenkamer heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd naar Zicht op revolverende fondsen van het Rijk. De conclusie: de Rijksoverheid investeert miljarden in revolverende fondsen, maar de verantwoording hierover is nog summier.
De Algemene Rekenkamer heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd naar Zicht op revolverende fondsen van het Rijk. De conclusie: de Rijksoverheid investeert miljarden in revolverende fondsen, maar de verantwoording hierover is nog summier.