Als consultant begeleid ik opdrachtgevers bij vraagstukken op het gebied van organisatieontwerp en -inrichting. Ik help managers en bestuurders bij het ontwerpen van een toekomstbestendige organisatiestructuur, zowel op hoofdlijnen als op detailniveau. Dit is een uitdagend proces waar ik veel energie uit haal.
Het leuke aan het adviesvak vind ik de dynamiek in opdrachten en organisaties en het samenwerken met collega's van verschillende disciplines. Met oprechte interesse en betrokkenheid probeer ik de kern van de klantvraag te concretiseren en doorgronden. Ik geloof in de kracht van co-creatie waarbij ik samen met een werkgroep toewerk naar een ontwerp op maat, passend bij de strategische doelen van de organisatie. Zo is er direct aandacht voor de implementatie en gaat ontwerpen en veranderen hand in hand.
Vanuit mijn universitaire achtergrond in organisatieontwerp en veranderkunde streef ik niet alleen naar een passende, maar ook een duurzame oplossing die in alle lagen van de organisatie gedragen wordt.
Voor mij is een traject geslaagd wanneer de betrokkenen zelf kennis en inzichten hebben opgedaan waarmee ze écht een stap verder zijn gekomen.
Het Water- en Energiebedrijf Bonaire, gevestigd in Kralendijk, kent een drietal operationele businessunits: Water, Elektriciteit en Afvalwater. Voor de businessunit Elektriciteit ontwikkelde Berenschot een ontwikkelplan om de nieuwe strategie handen en voeten te geven en een roadmap voor de toekomst.
In een wereld van snelle verandering, krapte op de arbeidsmarkt en voortdurende innovaties moeten organisaties zich steeds opnieuw aanpassen. Dit vereist niet alleen strategische keuzes maar ook een effectief organisatieontwerp dat aansluit bij de langetermijnvisie. Hoe richt je je organisatie op een toekomstbestendige en efficiënte manier in, passend bij de strategie? Adviseurs van Berenschot schetsen de route naar een succesvol en passend organisatieontwerp.
Als organisatieontwerper streef ik ernaar alle facetten van mijn vakgebied te doorgronden. Voor mij omvat organisatieontwerp in de kern drie elementen: arbeidsverdeling (hoe het werk verdeeld wordt over de verschillende onderdelen van de organisatie), besluitvorming (wie welke besluiten neemt) en coördinatie (hoe de samenhang en afstemming tussen de verschillende onderdelen geborgd wordt). Ook wel het ‘ontwerp-ABC’ genoemd.
De grote diversiteit aan taken waarvoor gemeenten aan de lat staan moeten op een kwalitatief hoogwaardige en kostenefficiënte manier worden uitgevoerd. Dit zet druk op het ambtelijk apparaat. Binnen gemeenten zijn er veel verschillende manieren ontstaan in de wijze waarop het werk is georganiseerd: van uitbesteding, gemeentelijke samenwerkingen en shared service centers tot aan de inzet van (wijk- en multidisciplinaire) teams. Wat zijn de consequenties van dergelijke inrichtingskeuzes voor de kwaliteit van de organisatie, werkomstandigheden en betekenisvol werk?
In samenwerking met het European Organisation Design Forum (EODF), een Europese vakvereniging voor organisatieontwerp, faciliteert het Berenschot expertiseteam ‘Inrichten van organisaties’ drie tot vier keer per jaar openbare contentmeetings op ons kantoor in Utrecht. Tijdens deze meetings staan praktijkcasussen en actuele artikelen centraal. Het doel is om kennisuitwisseling te bevorderen onder de deelnemers en gasten te voorzien van waardevolle adviezen.
Het wendbaar maken van organisaties is volgens bestuurders één van de belangrijkste prioriteiten. Wat vraagt dit van het ontwerp van uw organisatie? En wat kan adaptief leiderschap voor uw organisatie betekenen? Bekijk hier het webinar terug!