In de 20 jaar dat ik werkzaam ben binnen de consultancy heb ik er altijd naar gestreefd een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan mensen en organisaties. Met een open mind, onderzoekend, kritisch, warm en betrokken, maar bovenal vanuit een oprechte interesse. Of het nu search is of coaching, mijn werk begint en eindigt altijd met de persoonlijke ontmoeting. Échte gesprekken waarin het gaat over het werk, talenten, ambities en het leven.
Het adviesvak is wezenlijk veranderd de afgelopen jaren. In gesprekken met opdrachtgevers en kandidaten gaat het vrijwel altijd over organisaties en mensen in beweging. Met en over mensen die werken vanuit het hart. Die niet alleen oog hebben voor het ‘wat’ en ‘hoe’, maar ook gedreven worden door het ‘waarom’. Wij noemen ze Toekomstmakers, betrokken professionals die doen wat ertoe doet.
Bij Berenschot staan mens, inhoud en kwaliteit centraal bij het zoeken naar de beste oplossing. Innovatief en onderscheidend vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid en een wetenschappelijke basis. Daar voel ik mij bij thuis.
Sinds 2019 is Berenschot executive search-partner van Stichting 113 Zelfmoordpreventie, de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Als partner vinden wij het juiste leiderschap voor hun missie: een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfdoding.
Als financieel executive heeft Jaap Schepen al een lange carrière achter de rug waarin hij diverse directieposities bekleedde bij grote multinationals. Sinds 2013 is Jaap actief als zzp’er en wilde hij ook iets terug doen voor de maatschappij. Zo vond hij zijn weg naar de wereld van woningcorporaties. Met ingang van januari 2024 zet Jaap zijn expertise in als toegewijd lid raad van commissarissen voor Rondom Wonen. Berenschot begeleidde het werving-en-selectieproces.
Als HR-manager vond Arthur Claassen het na twaalf jaar in de zorgsector tijd om een andere weg in te slaan. Hij startte een zoektocht naar een rol die aansluit bij zijn waarden, passies en vaardigheden. De rol bij Orionis Walcheren kwam op zijn pad, waar hij per januari 2024 startte als manager HRMD. Berenschot begeleidde het werving-en-selectieproces
Na twintig jaar in de financiële wereld was het voor Saskia Langbroek tijd om iets anders te gaan doen. In plaats van een sabbatical rolde zij in 2014 direct in een mooie opdracht voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanuit haar succesvolle bedrijf helpt ze organisaties bij de inrichting, uitvoering en verantwoording van revolverende fondsen. Daarnaast is ze een toegewijde toezichthouder met een passie voor kunst en cultuur. Vanuit die achtergrond is Saskia met ingang van 27 november toegetreden tot de raad van toezicht bij het Stedelijk Museum Breda. Berenschot begeleidde het werving-en-selectieproces.
Esther van de Kuit was inkoopmanager bij verschillende profitorganisaties. Enkele maanden geleden koppelde Berenschot Search haar aan zorgorganisatie Stichting Pameijer, waarvoor ze nu hetzelfde werk doet. Toch voelt het beter. 'Ik wilde iets doen wat ertoe doet.'
Iets creëren wat er nog niet was. Dat triggerde Denise Smits Msc om bij de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan aan de slag te gaan als manager Zorgeloos Thuis.
Het initiatief ‘Ruimte voor Groei’ van de Vereniging Brabantse Gemeenten (VBG) en de provincie Noord-Brabant om carrièreswitchers aan een baan in het ruimtelijke domein te helpen, blijkt een succes. Berenschot heeft daarbij de werving en selectie anders en vernieuwend aangepakt.
Externe veranderingen in de markt vragen om een nieuwe inrichting en vorm van besturing binnen organisaties. En om bestuurders met een duidelijke toekomstvisie en een stevige persoonlijkheid, die continuïteit waarborgen en passen bij de waarden van de organisatie.
De impact van mondiale crises op de bedrijfsvoering van veel organisaties is ongekend. Als we vooruitkijken en manieren zoeken om wendbaar en succesvol te blijven, merken we dat veel organisaties worstelen met de vraag: hoe zinvol is het om te investeren in mensen waarvan we straks misschien afscheid moeten nemen? Ons pleidooi: stimuleer medewerkers om zelf de regie te pakken op hun loopbaan.
Zorgen dat het in de toekomst ook goed wonen, werken en recreëren is in Noord-Brabant. Dat is waar de Brabantse overheden voor staan. Om dit te realiseren moesten vele vacatures in het ruimtelijk domein worden ingevuld.
Externe veranderingen in de markt vragen om een nieuwe inrichting en vorm van besturing binnen organisaties. En om bestuurders met een duidelijke toekomstvisie en een stevige persoonlijkheid, die continuïteit waarborgen en passen bij de waarden van de organisatie.
De impact van mondiale crises op de bedrijfsvoering van veel organisaties is ongekend. Als we vooruitkijken en manieren zoeken om wendbaar en succesvol te blijven, merken we dat veel organisaties worstelen met de vraag: hoe zinvol is het om te investeren in mensen waarvan we straks misschien afscheid moeten nemen? Ons pleidooi: niet pamperen maar faciliteren.
Stel: Je werkt al zes jaar als salesmanager bij een middelgrote organisatie in het oosten van het land. Tot maart vorig jaar groeide de organisatie tegen de klippen op. Tot de pandemie uitbrak. De eerste weken was je vooral druk met regelen en beantwoorden van vragen.
Steeds vaker stellen organisaties in hun corporate governance code eisen op het gebied van diversiteit. De maatschappelijke en economische meerwaarde van een diverse samenstelling is hiervoor een belangrijke drijfveer. Maar hoe vindt en bereikt u dat divers talent in het toezicht ook daadwerkelijk en wie is hiervoor verantwoordelijk?
Diversiteit is waardevol. Een goed functionerend team bestaat uit mensen die elkaar aanvullen en tegenwicht bieden. Ondanks de roep om meer diversiteit in de top, blijkt dit lastig te realiseren, net als het ontsluiten van de meerwaarde. In deze blog richten we ons daarom op de voordelen van diversiteit binnen de raad: hoe zorgt diversiteit voor een betere samenwerking en wat zijn de randvoorwaarden voor succes?
De beste vorm van samenwerking ontstaat vanuit verschillende denkbeelden, visies en persoonlijkheden. Het belang van een heterogeen samengesteld bestuur en toezicht wordt zowel in de wetenschappelijke literatuur als in de maatschappij steeds breder erkend.
Van nature ontwikkelen mensen voorkeuren voor anderen in wie zij zichzelf herkennen. Een kennismakingsgesprek verloopt soepel, interesses overlappen, ze bewegen zich in dezelfde kringen en hebben mogelijk gedeelde opvattingen en idealen.
Wij geloven niet in de kracht van een vuist op tafel. Wel in het open en eerlijke gesprek, zeker als het gaat om diversiteit in de boardroom. Diversiteit berust namelijk juist op kenmerken die niet altijd op het eerste oog zichtbaar zijn. Over dit onderwerp is al lang en breed geschreven, het tijd is om te doen. Daar ligt onze rol als adviseur, om de kwaliteit in de boardroom te verbeteren en diversiteit bespreekbaar te maken.
Esmeralda Huizen werkt momenteel als toezichthouder voor Kunstloc Brabant. 'Ik wilde weer terug naar de culturele sector."