De verduurzaming van de energiesector brengt grote veranderingen met zich mee. Dit heeft impact op de rol en positie van bedrijven en organisaties in vrijwel alle facetten van onze samenleving. Het levert complexe vraagstukken op over bijvoorbeeld rolbepaling, samenwerking en toekomstperspectief.
Ik ben mij zeer bewust van de urgentie van de verduurzaming en de energietransitie en probeer hier, zowel in mijn werk als privé, dagelijks een bijdrage aan te leveren. Met een frisse blik en vol enthousiasme denk ik met u mee. Als adviseur energie en duurzaamheid zet ik graag de feiten voor u op een rij, breng ik samen met u in kaart wat dit voor uw organisatie betekent, welke afwegingen er moeten worden gemaakt of maak ik de impact van verschillende strategieën voor u inzichtelijk. In mijn werk combineer ik mijn technische achtergrond en inhoudelijke kennis van de energiesector met strategische competenties en sterke communicatieve vaardigheden.
Samen werken we aan een duidelijk en toegankelijk verhaal voor iedereen.
De verduurzaming van de industrie in Nederland dreigt vast te lopen door verloren momentum voor maatwerk en blijvende onduidelijkheid. Ons advies aan de nieuwe minister van Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans en de industrie in Nederland is dan ook om het gezamenlijke doel weer scherp te stellen, het eerlijke verhaal te vertellen en lef te tonen.
"Ik kwam er al snel achter dat ik superslimme collega’s heb, van wie ik veel kan leren."
Kunstmestfabriek Yara in Sluiskil in Zeeland gaat als eerste bedrijf ter wereld CO2 per schip afvoeren naar het buitenland. In 2026 moet zo 800.000 ton afgevangen en getransporteerd worden naar Noorwegen, waar de CO2 wordt opgeslagen onder de Noordzee. De plannen voor dit CCS-project bestonden al langer bij Yara, maar nu heeft het bedrijf een subsidie tot € 30 miljoen toegezegd gekregen van het ministerie van EZK. Zelf investeert het bedrijf € 194 miljoen. Berenschot is sinds januari 2023 betrokken bij dit maatwerkproces tussen Yara en het Rijk.
In lijn met het Akkoord van Parijs en het Nederlandse Klimaatakkoord werkt de industrie aan projecten om de CO2-uitstoot van de eigen productie en van hun producten te verminderen. Hierbij staan bedrijven voor verschillende uitdagingen, die niet altijd binnen hun invloedssfeer liggen en die zorgen voor vertraging van uitvoering van emissiereductie potentieel en daarmee CO2-reductie onbenut laten. In opdracht van de Vereniging Energie voor Mobiliteit en Industrie (VEMOBIN) onderzocht Berenschot welke belemmeringen er spelen en wat er nodig is om de klimaatdoelen 2030 voor de industrie binnen bereik te brengen. Op 30 oktober is het rapport aangeboden aan minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat.
De snelle groei van het aantal datacenters in Nederland heeft een impact op ruimte en elektriciteitsgebruik die het belang van individuele gemeenten ontstijgt. Ook de besluitvormingsprocessen zijn niet altijd even transparant. Dit vraagt om regie van het Rijk en provincies. Een uitgewerkte datacenterstrategie op nationaal niveau biedt houvast aan alle betrokkenen.
Hoe kansrijk is Energy-as-a-Service als business model in de Nederlandse B2C-markt? Betalen we over een paar jaar voor een warm huis, in plaats van voor een kWh, m3 en/of GJ?
Hergebruik van restwarmte van datacenters is beperkt mogelijk in Hollands Kroon. Er lijken kansen voor de glastuinbouw. Maar een relatief lage prijs voor aardgas maakt een businesscase nu erg lastig. Dat blijkt uit onderzoek dat wij onlangs hebben afgerond. De mogelijkheden voor het verwarmen van woonhuizen met restwarmte lijken niet realistisch.