Data en digitale technologie hervormen de manier waarop we naar maatschappelijke opgaven en dienstverlening kijken. Of het nu gaat om het stikstofdossier, het tegengaan van ondermijnende criminaliteit of het verstrekken van toeslagen.
Hoe zorgt u dat de organisatie aangesloten blijft op deze veranderende, digitale wereld? Wat vraagt dit van mensen, processen en systemen? En vooral: hoe kunt u datagedreven innovatie en de digitale transformatie zo inrichten dat u meerwaarde weet te bieden aan burgers, klanten en medewerkers?
In en rondom uw organisatie zijn er ideeën genoeg. Het gaat in (digitale) transformatie om het verbinden van deze losse ideeën en initiatieven in een logisch verhaal. Als adviseur of procesmanager ga ik samen met uw organisatie op zoek naar dit verhaal en breng ik samenhang aan in de ideeën en uitvoering van de strategie. Graag ga ik samen met u aan de slag!
“Tell me, I forget. Show me, I remember. Involve me, I understand.”
Bij Koninklijke Visio kijken ze naar wat wél kan in plaats van wat níét kan. Tevreden cliënten en leerlingen, dat is waar ze het voor doen. Om dat doel te bereiken, zetten ze diverse interventies in. Maar wat daarvan nou precies de effecten zijn? Dit was één van de vragen die ze binnen het domein onderwijs graag onderbouwd willen beantwoorden. Daarom ging Koninklijke Visio samen met Berenschot aan de slag met het verder ontwikkelen van het datagedreven werken. Eerst binnen de Ambulante Onderwijskundige begeleiding (AOB) en daarna binnen de scholen.
Op 28 maart 2023 vond bij Berenschot een event plaats over datagedreven werken. Zo’n dertig bezoekers bespraken daar de kansen en risico’s van deze nieuwe manier van werken. Niet onbelangrijk, nu overheden steeds vaker gebruik maken van data-analyse, algoritmen en het combineren van databronnen. Met het inzetten van data en nieuwe technologieën willen ze maatschappelijke opgaven beter, sneller en gerichter aanpakken.
Berenschot en de Universiteit van Tilburg/TIAS Business School doen onderzoek naar de succesfactoren van gegevensmanagement. Vanaf vandaag kunnen gemeenten zich aanmelden voor een praktijkadvies op maat, mede gebaseerd op de uitkomsten van eerder onderzoek.
Organisaties worden continu blootgesteld aan allerlei dreigingen en risico’s, die impact kunnen hebben op tal van terreinen, zoals medewerkers, materieel, informatiesystemen of gebouwen.
Op 29 mei 2019 zette de Raad van State een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat is het beleidsstelsel waarbinnen vergunningen werden verleend voor stikstof vragende activiteiten. Opeens was het niet meer mogelijk vergunningen uit te geven voor wegenbouw, woningbouw, nieuwe fabrieken en/of nieuwe bedrijven. Piepend en krakend vielen deze sectoren dan ook stil. Heftige protesten waren het gevolg: het Malieveld stond vol met trekkers, provinciehuizen galmden met felle protesten.
Gestructureerd inzicht in en gebruik van data wordt steeds belangrijker. Overheidsorganisaties zijn dan ook meer en meer bezig met het optimaal benutten van gegevens. Niet alleen vanwege AVG-compliancy, maar juist ook omwille van initiatieven op het gebied van datagedreven werken. Key daarbij is dat je wel beschikt over de data die van belang zijn. Belangrijke vragen hierbij zijn: “Welke gegevens zijn er in huis? Ben je in control van de (interne/externe) gegevens? Geeft dat wat je meet ook daadwerkelijk weer wat je wilt weten?”. Als dat op orde is, ligt datagedreven werken binnen handbereik.