Ik houd me bezig met vraagstukken op het gebied van integriteit/onderlinge omgang en samenwerking. Altijd in de (semi)publieke sector, vaak binnen een politiek-bestuurlijke context en nooit eenvoudig. Dit zijn meteen de redenen dat ik het heerlijk vind om bij Berenschot te werken.
Resultaat voor de klant staat bij mij altijd op de eerste plek. Afhankelijk van wat nodig is om resultaat te bereiken, varieer ik in stijl en aanpak. Zo ben ik prikkelend als het helpt en serieus als het moet, ben ik de procesbegeleider op de voorgrond, of de onderzoeker op de achtergrond, en denk ik mee met de klant of zoek ik juist de confrontatie.
Met een knipoog naar de bekende uitspraak van Ien Dales, begin jaren 90 minister van Binnenlandse Zaken, bespreken Laurens Vellekoop en Marte Oost in dit essay de huidige haken en ogen van dit nog altijd zeer actuele onderwerp.
Als beleidsmedewerker cultuur te gast op de feestelijke opening van het plaatselijke theater, een beschonken medewerker in een café waar hij ook toezicht op houdt, een secretaresse die de grenzen van haar loyaliteit bereikt.
Risicoanalyse integriteit draagt voor de benoeming van wethouders bij aan een geloofwaardig bestuur. Berenschot is sinds 2014 marktleider bij de uitvoering van dit instrument.
“Burgemeester Weert stapt op wegens subsidie aan eigen stichting”, “Parlementaire enquête naar integriteit gedeputeerde Limburg”, “Gemeenteambtenaar moet opstappen om greep in de kas”, “Zuidplas onderzoekt seks op het stadhuis”. Wie de koppen snelt, krijgt de indruk dat er binnen het openbaar bestuur van alles mis is op het gebied van integriteit.
In het regeerakkoord van 2017 is afgesproken dat de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) wordt aangepast om de democratische legitimiteit van gemeentelijke samenwerking te verbeteren. Hiermee wil de regering tegemoet komen aan de discussie rondom de problematiek van het verlengd lokaal bestuur. Dat klinkt goed, hoor ik u denken.
Te vaak wordt nog gedacht dat ethiek een belemmerende factor is voor digitale transformatie. Daarom wilde de Interprovinciale Digitale Agenda (IDA) dat er een gids kwam ter inspiratie voor provinciemedewerkers en -bestuurders die te maken krijgen met data en digitale technologie. Zij vroegen Berenschot hen te helpen met het maken van een gezamenlijke gids. Dit omdat provincies dezelfde kerntaken en rollen kennen.
Na de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken voor 2020 nam de Tweede Kamer een motie aan waarin het kabinet verzocht werd voorstellen te doen voor een brede evaluatie van de dualisering van het gemeente- en provinciebestuur. In reactie op deze motie liet minister Kajsa Ollongren van BZK een meta-evaluatie uitvoeren van eerdere evaluaties en rapporten over de dualisering van het gemeente-en provinciebestuur.
In het regeerakkoord is opgenomen dat de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) wordt aangepast “om de politieke verantwoording over gemeentelijke samenwerking te verbeteren. Besluitvorming in een gemeenschappelijke regeling moet transparant zijn en betrokken gemeenteraden moeten hun controlerende rol beter kunnen uitvoeren en zo nodig kunnen ingrijpen”.