Lieke is opgeleid als gezondheidseconoom en nu werkzaam als adviseur Zorg. Haar recente opdrachten richten zich met name op het snijvlak tussen zorg en veiligheid. Zo werkt zij op dit moment aan het opstellen van het Landelijk Crisisplan Infectieziekten in opdracht van het Ministerie van VWS. Daarnaast is Lieke trainer bij de Nationale Academie voor Crisisbeheersing, werkt zij mee aan het opstellen van het opleidingsaanbod van de Nationale Zorgreserve op het gebied van crisiscompetenties en heeft zij verschillende evaluaties uitgevoerd naar de crisisaanpakken tijdens COVID-19. Daarnaast richt Lieke zich op het versterken van regionale samenwerking (veelal in het kader van het Integraal Zorg Akkoord), onder andere bij het opstellen van de regioplannen en de implementatie daarvan in de regio’s Friesland en Eindhoven-de Kempen. Ze start opdrachten met een frisse blik en pragmatische aanpak, altijd vol enthousiasme.
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft € 2,8 miljard aan transformatiemiddelen beschikbaar gesteld voor de periode 2023-2026. Deze zijn bedoeld als financiële impuls om de schouders te zetten onder de transformatie die partijen in het Integraal Zorgakkoord (IZA) hebben afgesproken.
In het Integraal Zorgakkoord (IZA) staan afspraken voor de verdere ontwikkeling van regiobeelden en - plannen. Inmiddels zijn de criteria bekend gemaakt waar regiobeelden en -plannen aan moeten voldoen. Vooruitlopend op deze beelden en plannen kunnen partijen binnen de zorg al aan de slag met het opstellen van transformatieplannen. Daarbij kunnen zij tevens aanspraak maken op transformatiemiddelen. Voor de beoordeling van de transformatieplannen is een uniform beoordelingskader opgesteld.
Sinds maart 2020 staat het land grotendeels in crisismodus vanwege de ene na de andere coronagolf. De crisis is echter ook een accelerator gebleken voor versterkte regionale samenwerking, onder meer voor de ouderenzorg – een van de zwaarst getroffen sectoren.