Als consultant digitale transformatie zet ik elke dag mijn leergierigheid en energie in om de huidige maatschappelijke vraagstukken binnen de publieke sector te doorgronden. Hierbij komen mijn interdisciplinaire vaardigheden en data achtergrond goed van pas om grip te krijgen op de verschillende complexe vraagstukken. Ik doe dat samen met gedreven collega’s die elk hun eigen expertise naar de tafel brengen. Zo komen we als team tot vernieuwende en complete oplossingen voor onze opdrachtgevers. Deze manier van werken bij Berenschot is daarom niet alleen uitdagend maar ook erg plezierig!
De samenleving is de laatste jaren snel en verregaand gedigitaliseerd: van flitsbezorgers, slimme lantaarnpalen en druktemeters tot aan generatieve data, digital twins en digital wallets. Ook overheden maken steeds meer gebruik van data en technologie. Ze verzamelen, analyseren en delen data, en automatiseren processen om meer publieke waarde te realiseren. Er zijn echter talloze voorbeelden van de inzet van data en technologie door de overheid waarbij de legitimiteit van deze inzet achteraf in twijfel wordt getrokken. Volgens Berenschot-consultants Rebecca Spruijt, Lisa de Graaf en Rosa-May Postma is het daarom hoog tijd om aandacht te besteden aan verantwoorde inzet van data en technologie. Overheden moeten nu echt serieus aan de slag met digitale ethiek in hun organisatie. In hun essay beantwoorden de auteurs tevens de belangrijke vraag hoe overheden stappen kunnen zetten richting een ethische organisatie. Hiervoor introduceren ze een borgingsmodel voor organisatie-ethiek.
Eind 2022 werd ChatGPT gelanceerd en sindsdien is de AI-hype duidelijk merkbaar. (Generatieve) AI is nu makkelijk toegankelijk voor iedereen. Het voelt als magie!
Er liggen steeds meer rollen bij gemeenten. Zo zijn zij sinds 1 januari 2023 ook verantwoordelijk voor de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s), die voornamelijk gevestigd zijn in bibliotheken. Gemeenten vervullen vanaf dan een rol als financier van de lokale bibliotheek ten behoeve van de realisatie of instandhouding van de IDO’s. Hiertoe verstrekt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties jaarlijks een specifieke uitkering aan gemeenten. Dat betekent dat gemeenten lokaal moeten samenwerken met bibliotheken.