Bij diverse instellingen en organisaties voor hoger onderwijs heb ik als manager en (strategisch) adviseur succesvol bijgedragen aan strategie-, beleids-, kwaliteits- en organisatieontwikkeling. Daarbij heb ik me gespecialiseerd in het optimaliseren van de driehoek onderwijs, onderzoek en praktijk. Ik ben ervan overtuigd geraakt dat in die driehoek het aangrijpingspunt ligt voor een toekomstbestendig, kwalitatief hoogwaardig hoger onderwijs.
Mijn kracht is dat ik mensen kan verbinden op gezamenlijke doelen en waarden. Vandaaruit bevorder ik de inspiratie en motivatie voor ontwikkeling en vernieuwing. Ik krijg snel het vertrouwen van mensen, van hoog tot laag in organisaties, omdat mensen merken dat ik veel toepasbare kennis en ervaring heb opgebouwd in ruim 25 jaar hoger onderwijs. Maar ook omdat zij ervaren dat ik respect en integriteit hoog in het vaandel draag. Ik weet een sterk ontwikkeld empathisch vermogen in te zetten en daarmee goed aan te sluiten bij wensen en behoeften.
Op 9 oktober organiseert OCW, met ondersteuning van Berenschot, het NP Onderwijs Kennisfestival van 9.30 tot 17.30 in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Het kennisfestival wordt geleid door dagvoorzitter en journalist Liesbeth Staats. Onder andere hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder en docent en schrijver Ismail Aghzanay zullen spreken op het evenement.
Als gevolg van de coronamaatregelen hebben studenten in het mbo, hbo en wo hebben studievertraging of andere achterstanden opgelopen. Om deze achterstanden te kunnen inlopen, zijn van rijkswege middelen beschikbaar gesteld via het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Deze ‘corona-enveloppe’-middelen zijn in 2021 en 2022 aan de instellingen uitgekeerd via een incidentele toevoeging aan de lumpsum. De minister van OCW heeft tussentijds besloten een extra bestedingsjaar toe te voegen (2023). Berenschot monitort periodiek de besteding van de middelen en de voortgang van de activiteiten bij alle instellingen in het mbo, hbo en wo.
Tien hogescholen spraken medio 2021 de gezamenlijke ambitie uit om een professionele masteropleiding Kwaliteit van de Leefomgeving in het hbo te starten. Kwaliteit van de leefomgeving is één van de zes thema’s uit het Sectorplan Masters van de Vereniging Hogescholen (VH). Berenschot is gevraagd regie te voeren op de totstandkoming van deze masteropleiding.
Praktijkgericht onderzoek (PGOZ) aan hogescholen groeit in omvang en kwaliteit. Tegelijkertijd stijgt ook de erkenning van PGOZ als volwaardig onderdeel van de kennisinfrastructuur. Naar aanleiding van de gesignaleerde behoefte in het veld om de kennis en expertise over het uitvoeren van PGOZ verder uit te bouwen, te delen en te benutten, heeft Regieorgaan SIA aan Berenschot gevraagd in kaart te brengen waar die behoefte precies uit bestaat en te adviseren over de vorm en invulling van een eventuele centrale voorziening. De verkenning wijst uit dat hogescholen krachten willen bundelen om meer synergie te bereiken.