Mijn drijfveer ligt in de betekenis die mijn werk heeft voor mensen, in het bijzonder voor mensen in kwetsbare posities. Daarom besteed ik mijn werkzame leven aan de verbetering van het openbaar bestuur in het sociaal domein. In het bijzonder als het gaat om armoede, zorg en veiligheid, volksgezondheid en jeugdzorg. Bij Berenschot vind ik ruimte om vanuit de inhoud een bijdrage te leveren aan verbeteringen op al deze terreinen.
Het sociaal domein brengt specifieke uitdagingen met zich mee en kent complexe vraagstukken met grote persoonlijke gevolgen voor de doelgroep. Bijvoorbeeld omtrent samenwerking, governance, effectieve sturing en beleidsimplementatie. Met mijn expertise en bestuurlijke ervaring op lokaal, regionaal en landelijk niveau kan ik hierbij ondersteunen. Met een brede en scherpe blik op inhoud, mensen en (bestuurlijke) processen vind ik aanknopingspunten voor verbetering. Vasthoudend en verbindend bouw ik daar op voort.
De VNG overweegt deze maand de gesprekken over een nieuw Integraal Zorgakkoord op te schorten, zolang aan een aantal randvoorwaarden niet is voldaan. Berenschot heeft de afgelopen jaren gemeenten en regio’s in heel Nederland geadviseerd over regiobeelden en -plannen en over de gemeentelijke positie in deze trajecten. Op basis van deze ervaring delen Berenschot-adviseurs Mattias Gijsbertsen, Hans Oosterkamp en Jurian van der Ree aantal observaties over de rollen die gemeenten hebben – en hoe die (kunnen) worden ingevuld. De reflectie is hier onder te lezen.
De dertien gemeenten in Zeeland werken samen op het gebied van de inkoop van jeugdhulp en beschermd wonen (BW), maatschappelijke opvang (MO) en vrouwen-/veilige opvang (VO), maar binnen verschillende samenwerkingsverbanden en uitvoeringsorganisaties. De wens bestond om deze uitvoerende inkooptaken samen te brengen in één organisatie. Uit eerder onderzoek kwamen drie varianten als het meest kansrijk naar voren.
Met het Integraal Zorgakkoord (IZA) wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met de betrokken partijen, waaronder de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar houden.