Binnen de adviesgroep Openbaar Bestuur van Berenschot begeef ik me in het team dat zich focust op het 'fiksen van publieke opgaven'. Daarmee raken we aan brede thema's, zoals de asielopgave, het stikstofdossier, de energietransitie en de hervorming van de jeugdzorg.
Hier proberen we problemen zo inzichtelijk mogelijk te maken en tot concrete oplossingen te komen. We gaan dus een stap verder dan een gebruikelijke adviseur, door de oplossing ook te realiseren.
Daarbij brengen we de juiste partijen bij elkaar en zetten tegengestelde belangen onomwonden uiteen. Hierbij zet ik me in door verbindend op te treden en gemeenschappelijke zorgen en belangen te achterhalen, om tot middelen voor een gedragen oplossing te komen.
De KRW, een Europese richtlijn over de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater, dwingt alle EU-lidstaten om de waterkwaliteit uiterlijk eind 2027 op orde te hebben. Het niet halen van de doelen heeft ecologische, maar ook maatschappelijke en juridische gevolgen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de Kaderrichtlijn Water (KRW) middels het Kaderrichtlijn Water Journaal.
De tweede aflevering van het Kaderrichtlijn Water Journaal gaat in op datgene waarvoor de Kaderrichtlijn Water in het leven is geroepen: voldoende en schoon water voor mens en natuur. Daarnaast bespreken we de actuele ontwikkelingen rondom de KRW.
In de eerste aflevering van het KRW-journaal hoort u meer over de thema’s waar de KRW zoal betrekking op heeft. Dit loopt uiteen van grondwateronttrekkingen tot lozingen. Experts uit de watersector schetsen hoe Nederland er momenteel voor staat wat betreft de KRW-doelen. En een praktijkvoorbeeld maakt duidelijk hoe groot de impact van de KRW kan zijn.
In de nieuwste aflevering van de podcast Bestuurspraat bespreken we samen met demissionair staatssecretaris Eric van der Burg en senior managing consultant Pieterjan van der Hulst over de complexe uitdagingen rondom de asielopgave.
Welkom bij Bestuurspraat! In deze podcast nemen de jonge adviseurs Sophie en Mees je mee in het bestuurlijke en politieke landschap van Nederland. Om deze complexe wereld beter te begrijpen gaan ze in gesprek met bestuurders, topambtenaren, hoogleraren en collega’s over relevante maatschappelijke thema’s. Benieuwd hoe Nederland echt bestuurd wordt? Luister mee!
In deze nieuwe aflevering van de podcast Bestuurspraat gaan we in op Artificial Intelligence (AI). Van deep-fakes van politici gedurende verkiezingstijd tot laagdrempelige informatie over partijprogramma's, Artificial Intelligence lijkt al bijna niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Deze technologie speelt een steeds grotere rol in onze democratische processen. Wat zijn de kansen en bedreigingen van deze nieuwe ontwikkelingen?