In Nederland geldt momenteel een 45-minutennorm voor de spreiding en bereikbaarheid van spoedeisende hulp. Deze norm bepaalt dat SEH's of afdelingen acute verloskunde niet zomaar gesloten mogen worden als daardoor inwoners niet meer binnen drie kwartier per ambulance op de dergelijke afdelingen kunnen zijn. Echter, de Gezondheidsraad concludeerde in 2020 dat er geen wetenschappelijke onderbouwing voor die norm bestaat en dat deze in een bredere context bekeken moet worden.
In opdracht van de NVZ en de NFU ging Berenschot in gesprek met zeventien experts binnen verschillende partijen in de acute keten. Dit resulteerde in een handreiking met daarin de elf meest effectieve strategieën om piekdrukte tegen te gaan.
Met het Integraal Zorgakkoord (IZA) wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met de betrokken partijen, waaronder de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar houden.
In de transitie naar ‘langer thuis’ kiezen ouderen steeds vaker voor leveringsvormen als modulair pakket thuis (mpt) en volledig pakket thuis (vpt) vanuit de Wet langdurig zorg (Wlz), constateren adviseur George Braam en Eveline Castelijns. Bij een vpt is de zorg vergelijkbaar met die men in een verpleeghuis krijgt. Dit staat haaks op het beleid waarbij eerst gekeken wordt naar preventie, zelf- en samenredzaamheid, en digitale ondersteuning.
De continuïteit en kwaliteit van 24x7 ggz is niet langer vanzelfsprekend. Dit is het gevolg van een toenemende zorgvraag gecombineerd met een beperkte behandelcapaciteit, mede als gevolg van een krappe arbeidsmarkt. Om te achterhalen wat er nodig is om 24x7 continuïteit en kwaliteit van de ggz te borgen, voerde Berenschot in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en de Nederlandse ggz (NLggz) een actiegericht onderzoek uit.