Ik ben een adviseur met meer dan 30 jaar ervaring. ‘Creatieve oplossingen’, ‘mensen verbinden’ en ‘nieuwe technologie gebruiken’ zijn resultaten die ik samen met mijn collega’s en met mijn opdrachtgevers realiseer. En die opdrachtgevers dat is een diverse groep personen: beslissers binnen bedrijven, stakeholders in de regionale economie of partners in internationale consortia.
Omdat de technologie steeds ontwikkelt, creativiteit nooit stopt en mensen altijd inspireren, heb ik na al die tijd nog steeds lol in het adviesvak. Berenschot geeft me daarbij de ruimte om ook zelf steeds te ontwikkelen.
Ik deel graag praktijkvoorbeelden en ben altijd geïnteresseerd in vragen die jij hebt. Wil je bijvoorbeeld eens sparren over het effectief maar verantwoord inzetten van AI (Kunstmatige Intelligentie), de economische en duurzaamheidsvoordelen van 3D Printen, of het benutten van robots? Stuur me een email en ik maak meteen tijd voor je.
Veel organisaties maken zich druk om werkdruk, maar weinig organisaties slagen erin om de werkdruk onder controle te krijgen. In dit whitepaper zetten wij uiteen waarom een gezonde werkdruk belangrijk is en wat organisaties kunnen doen om de werkdruk beter te managen. Wij presenteren een evidence-based aanpak van werkdruk, waarbij een scherpe diagnose de basis vormt voor een onderbouwde keuze van een complementaire set aan interventies. Deze interventies worden vervolgens uitgevoerd en getoetst op hun effectiviteit. Hierdoor kan de aanpak verder worden aangescherpt en ontstaat een leerproces waarin een organisatie de werkdruk stap voor stap steeds beter leert beheersen.
Uit een enquête van Binnenlands Bestuur uit 2023 blijkt dat ruim de helft van alle gemeenteambtenaren de werkdruk ziet oplopen. Gemeenten zoeken oplossingen in het aantrekken van meer personeel, maar zullen ook op andere fronten actie moeten ondernemen.
Uit steeds meer onderzoek blijkt dat de werkdruk bij medewerkers oploopt. Tegelijk worstelen organisaties met het vinden van manieren om die werkdruk aan te pakken. Dat komt vooral omdat de oorzaken zo divers zijn. Om te bepalen wat in welke situatie uitkomst biedt, is allereerst een scherpe diagnose vereist.
Om de productiviteit van de mkb-maakindustrie te verhogen en innovatie te versnellen, dient een stimuleringsprogramma voor productie-innovatie in het mkb te worden ontwikkeld. Met zo’n Mkb-Booster krijgt dit thema een nadrukkelijker plek binnen het innovatiebeleid van de overheid.
Successful Business Models for 3D Printing beschrijft de vele voordelen van 3D printen (of additive manufacturing).
De coronacrisis en de anderhalvemetereconomie hebben grote economische impact. Het thuiswerken is in korte tijd omarmd, er is een reorganisatiegolf op komst en intussen blijven organisaties focussen op lagere kosten. Al deze ontwikkelingen zorgen voor extra druk op ondernemingsraden, die behoefte blijken te hebben aan informatie van collega-OR’en. Daarom ontwikkelde Berenschot Samen Slim OR: een korte vragenlijst die periodiek wordt uitgestuurd naar ondernemingsraden, om van elkaar te leren en elkaar te inspireren tot actief contact met de achterban.
Het doel van de JIPs is een richtlijn en bijbehorend economisch model te ontwikkelen om functionele (reserve)onderdelen van metaal te printen, die gekwalificeerd zijn voor gebruik in de olie-, gas- en maritieme industrie.
De afgelopen maanden heeft Berenschot in opdracht van Economic Board Utrecht (EBU) onderzoek gedaan naar kansrijke blockchainproposities in de domeinen Groen en Gezond in de regio Utrecht. Een van de onderdelen van het onderzoek was het in kaart brengen van het blockchain ecosysteem in heel Nederland.
De industrie verandert radicaal, met nieuwe businessmodellen en sectoren als gevolg. Nederland speelt daar op in met Smart Industry, een initiatief van FME, TNO, het ministerie van Economische Zaken, VNO-NCW, de Kamer van Koophandel en Nederland ICT. Berenschot participeert graag in de toekomst en is daarom Smart Industry Ambassadeur geworden.