Op het regionale schaalniveau spelen enkele belangrijke vraagstukken waarmee we allemaal dagelijks te maken hebben: onder meer de energietransitie, duurzame mobiliteit, verstedelijking en economische ontwikkeling. Iedereen heeft er een opvatting over; het is maar net vanuit welke positie of belang je redeneert.
Als managing consultant bij Berenschot probeer ik die uiteenlopende perspectieven en belangen bij elkaar te brengen tot een resultaat dat meer is dan de som der delen en waarmee de opdrachtgever verder kan. Mijn rol varieert van procesbegeleider tot strategisch adviseur of onderzoeker.
Ik werk doorgaans aan projecten waarin ik de inhoud van regionale ontwikkeling met het bestuurlijke- en samenwerkingsproces kan combineren. Ik ben opgeleid als planoloog en ik heb geruime tijd gewerkt aan de gemeentelijke samenwerking in de Utrechtse regio. Namens Berenschot werkte ik onder meer voor de regio's Foodvalley, Eindhoven, West-Brabant, Drenthe en de grensoverschrijdende regio Gent-Terneuzen.
In mijn opdrachten onderscheid ik mij door mijn scherpzinnigheid, betrouwbaarheid en betrokkenheid.
Op 3 september organiseert Berenschot een gesprek over het ontwikkelen van impactvolle ruimtelijke arrangementen, die de basis leggen voor de grote verbouwing van Nederland.
Het is goed dat het Rijk en de provincies door de ruimtelijke voorstellen weer samenwerken aan de ruimtelijke ordening van Nederland. Toch is er nog veel werk te doen, stellen Ralph Kohlmann, Josse van Sleeuwen en Julia Stam van Berenschot. De provinciale voorstellen zijn te abstract, te veelomvattend en te vrijblijvend om van visie naar uitvoering te komen. “Wij verwachten dat deze complexiteit leidt tot een impasse in de ruimtelijke ordening.”
Woningbouw, natuur, economie en de energietransitie. Het zijn maar een paar van de grote opgaven die in heel het land om ruimte vragen. Aan de provincies de schone taak om hiervoor zogenoemde ruimtelijke arrangementen op te stellen in een speelveld van botsende belangen. In een kennisbijeenkomst van adviesbureau Berenschot en Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling kwamen de deelnemers tot een aantal aanbevelingen.
De provincie Limburg staat voor de opgave om de transitie van het landelijk gebied, waaronder– natuur, water en landbouw,– handen en voeten te geven. In dit proces neemt de provincie de regie waarbij nauw wordt samengewerkt met alle relevante stakeholders, zoals boeren, natuurbeheerders en medeoverheden.
De snelle groei van het aantal datacenters in Nederland heeft een impact op ruimte en elektriciteitsgebruik die het belang van individuele gemeenten ontstijgt. Ook de besluitvormingsprocessen zijn niet altijd even transparant. Dit vraagt om regie van het Rijk en provincies. Een uitgewerkte datacenterstrategie op nationaal niveau biedt houvast aan alle betrokkenen.
Voor steeds meer opgaven in onze leefomgeving lijkt een regionale aanpak het antwoord. Denk aan regionale mobiliteitsprogramma's om mobiliteit te verduurzamen, regionale energiestrategieën voor de opwek van duurzame energie en de gebiedsgerichte aanpak om stikstofuitstoot te reduceren. Maar hoe kom je tot een vruchtbare samenwerking?
Overheden, maatschappelijke organisaties en bewoners binnen dertig energieregio’s hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan concept-Regionale Energiestrategieën (RES). Nu staan zij voor de opgave om de concept-RES te concretiseren naar een RES 1.0.