De energietransitie is een complexe opgave waar wij als maatschappij voor staan. De snelle technologische ontwikkelingen bieden een hoopvolle toekomst maar zijn afhankelijk van de samenleving. Niet alleen technologisch maar ook maatschappelijke, economische en culture aspecten spelen een, soms tegenstrijdige, rol in de energietransitie. Integrale oplossingen zijn daarom essentieel om grote stappen om de complexe energievraagstukken het hoofd te bieden.
Met mijn achtergrond als technische bestuurskundige ben ik staat om energievraagstukken niet alleen vanuit een technische oogpunt te analyseren maar ook vanuit een economisch en sociaal perspectief. Ik gebruik veelal kwantitatieve analyses om mijn advies te onderbouwen. Door mijn werk bij Berenschot werk ik midden in maatschappij aan de energietransitie.
In opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG ) heeft Berenschot onderzocht hoe betaalbaarheid binnen de warmtetransitie kan worden gedefinieerd. Hiertoe zijn aan de hand van een kwalitatieve en kwantitatieve analyse vier kaders voor betaalbaarheid gewaardeerd en vergeleken.
In juni is in de Tweede Kamer de Wet collectieve warmte behandeld. De wet vervangt onder andere de huidige ‘Niet Meer Dan Anders’-methode (NMDA) voor het bepalen van warmtetarieven door een kostprijs+-systeem. Deze nieuwe manier van tariefregulering kan nadelige gevolgen hebben voor huurders die worden aangesloten op een warmtenet.