Nederland staat op een bijzonder punt in de geschiedenis. Niet eerder hebben zoveel mensen dit relatief kleine stukje aarde zo intensief benut. Bovendien zijn de verwachtingen hoog: ieder mens wil fijn wonen, werken, reizen en recreëren. Om dit vol te kunnen houden, zijn keuzes en veranderingen nodig in de fysieke leefomgeving. Denk aan de energietransitie, de overgang naar duurzame mobiliteit en woningbouwopgaven. Voor dergelijke thema’s maak ik als consultant scherpe analyses, begeleid ik processen en verbind ik mensen.
Ik heb bij de rijksoverheid zowel op departementaal (ministerie van Financiën) als op uitvoeringsniveau (Rijkswaterstaat) gewerkt. Hierdoor ken ik de overheid goed. Ik voel mij als een vis in het water als ik mijn politiek-bestuurlijke sensitiviteit kan inzetten om verschillende belanghebbenden en perspectieven te verbinden. Zo maken we Nederland stap voor stap een klein beetje mooier.
De KRW, een Europese richtlijn over de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater, dwingt alle EU-lidstaten om de waterkwaliteit uiterlijk eind 2027 op orde te hebben. Het niet halen van de doelen heeft ecologische, maar ook maatschappelijke en juridische gevolgen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de Kaderrichtlijn Water (KRW) middels het Kaderrichtlijn Water Journaal.
De tweede aflevering van het Kaderrichtlijn Water Journaal gaat in op datgene waarvoor de Kaderrichtlijn Water in het leven is geroepen: voldoende en schoon water voor mens en natuur. Daarnaast bespreken we de actuele ontwikkelingen rondom de KRW.
In de eerste aflevering van het KRW-journaal hoort u meer over de thema’s waar de KRW zoal betrekking op heeft. Dit loopt uiteen van grondwateronttrekkingen tot lozingen. Experts uit de watersector schetsen hoe Nederland er momenteel voor staat wat betreft de KRW-doelen. En een praktijkvoorbeeld maakt duidelijk hoe groot de impact van de KRW kan zijn.