Door een duidelijke taakverdeling en vloeiende samenwerking zijn kleine mieren in staat om indrukwekkende bouwwerken, gangenstelsels en een aangename leefomgeving te creëren. Ik ben ervan overtuigd dat op eenzelfde manier mensen en organisaties effectief kunnen samenwerken aan de belangrijke transities waar Nederland voor staat. Met veel plezier en enthousiasme zet ik mijn kennis en kunde over circulaire economie, een rechtvaardige energietransitie en samenwerkingsprocessen in om organisaties de juiste beslissingen te laten nemen.
Als adviseur werk ik samen met de opdrachtgever aan bruikbare inzichten en oplossingen in termen van doelmatigheid, (politieke) context en draagvlak. Hierin ben ik proactief, begeleid ik de opdrachtgever door het afgestemde proces, en denk ik na over de inpassing van oplossingen zowel binnen als buiten de organisatie. Afgelopen jaren heb ik hiermee lokale en nationale overheden en samenwerkingsverbanden geholpen zich te positioneren in de energietransitie, de circulaire economie en opgaven voor een duurzame leefomgeving.
De provincie Utrecht is koploper als het gaat om de monitoring van de transitie naar een circulaire economie, maar dit is nog erg lastig. Ook de Utrechtse gemeenten stoeien met monitoring.
Om verduurzaming van de bestaande woningvoorraad aan te moedigen, zochten de gemeenten Zoeterwoude, Leiden, Leiderdorp en Noordwijk naar mogelijkheden om bewoners en maatschappelijke organisaties helpen te investeren in de verduurzamingsmaatregelen. Hiertoe stelden zij geld beschikbaar via subsidies en laagrente-leningen of beide. De omgevingsdienst West-Holland ondersteunt de gemeenten hier zo goed mogelijk bij. Robert van der Linden, klimaattalent bij Berenschot, biedt een kijkje achter de schermen.
Er speelt bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) veel op dossiers die te maken hebben met energie en klimaat. Daardoor is soms extra capaciteit nodig. Mensen die snel ingewerkt zijn en in een afgebakende periode taken kunnen waarnemen. Berenschot bood een passende oplossing in de vorm van (voormalig) Klimaattalent Robert van der Linden.
Een innovatiemonitor die zowel het innovatie-ecosysteem in kaart brengt als innovatie stimuleert, dat is het doel van de Innovatiemonitor Regio Foodvalley. Want zo kan regionaal innovatiebeleid op korte en lange termijn worden versterkt. Om te achterhalen hoe je zo’n innovatiemonitor inricht en uitvoert, werkte Berenschot Klimaattalent afgelopen jaar samen met onderzoekers van de Christelijke Hogeschool Ede.
Circulair aanbesteden en inkopen is één van de instrumenten van gemeenten om een circulaire economie aan te jagen. Want daarin kunnen zij eisen stellen aan materialen, hergebruik en de CO2-footprint. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan.
In Nederland wordt hard gewerkt aan de transitie naar een circulaire economie. Eén van de rollen van de overheid hierin is het stimuleren van circulaire innovatie door als ‘launching customer’ op te treden. De vraag is echter hoe je als overheid deze ambities realiseert. Een provincie schakelde Berenschot Klimaattalent in om dit te onderzoeken waardoor werd ontdekt dat structureel circulair inkopen niet alleen afhankelijk is van goede circulaire inkoopinstrumentaria maar ook van de inrichting van de organisatie om het inkoopproces heen.