De Europese Unie wordt steeds belangrijker voor Nederland. Het is mijn ambitie om Berenschot net zo'n sterke positie te geven in Europa als op het Binnenhof, waar ik jaren voor verschillende ministeries heb gewerkt. Ik ben een communicatiestrateeg en een politiek dier, snap hoe de besluitvorming werkt en heb een goed gevoel voor timing.
Ik ben bij Berenschot omdat dit een topbureau is in het openbaar bestuur met hele slimme collega’s. Ik vind niets leuker dan verschillende klanten te helpen met complexe politiek bestuurlijke vraagstukken. Mijn kracht is het ontrafelen van ingewikkelde knopen en de scherpe blik van buiten. Ik werk graag internationaal.
Samen met een superleuk EU-team help ik u graag om uw strategie of communicatie naar een hoger niveau te tillen. Ik hoef zelf niet op de voorgrond, hoewel ik het leuk vind om voor groepen te staan of als dagvoorzitter op te treden. Ik geniet het meest van kleine, slimme aanpassingen die teams meteen verder helpen. Ik ben een creatieve bouwer met veel ervaring en begrip voor de ambtelijke en politiek bestuurlijke context.
Op donderdag 20 en vrijdag 21 maart 2025 organiseert Berenschot voor haar Nederlandse relaties in de zorg een 24-uurssessie in Brussel. Tijdens deze inspirerende tweedaagse reis belichten we de invloed van de Europese Unie op de Nederlandse gezondheidszorg. Grijp deze unieke kans aan om direct in contact te komen met Europese beleidsmakers, politici, wetenschappers en experts. En verdiep uw kennis over de toekomst van de zorg in het hart van de EU. U bent van harte uitgenodigd!
Drastische koerswijziging noodzakelijk voor terugwinnen vertrouwen in overheid.
In december 2023 hebben de EU-lidstaten en het Europees Parlement een akkoord bereikt over een nieuw migratiebeleid: het Asiel- en Migratiepact, dat de asielprocedure moet versnellen en asielzoekers eerlijker moet verdelen over Europa. Doel: het vertrouwen tussen de lidstaten herstellen en asielzoekers duidelijkheid bieden. Het is een belangrijke doorbraak op weg naar een gemeenschappelijk stelsel voor het managen van migratie in de Europese Unie (EU), maar er zijn nog veel kanttekeningen te plaatsen bij de uitvoering van dit nieuwe migratiebeleid.
Deze week start Berenschot met het werven van internationaal georiënteerde junioren. Door middel van deze flexibele talentenpool wil de organisatie haar Europese activiteiten versterken.
2022 was zonder meer een tumultueus jaar voor Europa. Hoewel landen de coronapandemie en de (economische) gevolgen hiervan onder controle wisten te krijgen, werd de EU vroeg in het jaar verrast door de Russische inval in Oekraïne. Al snel hadden experts het over een Europa van vóór en na 24 februari 2022.
Op 22 februari 2023 organiseerden Berenschot en RAND Europe een event in het Holland House in Brussel. Onderwerp van gesprek was de evaluatie van de Brexit-inzet van de Nederlandse overheid, met daarbij uitgebreid aandacht voor de ervaringen van het Verenigd Koninkgrijk en andere EU-lidstaten.
Onderzoeksbureaus RAND Europe en Berenschot hebben deze onafhankelijke evaluatie uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Beeld wordt steeds dominanter in het consumeren van nieuws, zeker bij jongeren. Toch blijven veel organisaties en bedrijven in geschreven persberichten communiceren. En dat terwijl het menselijk brein bewegend beeld 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst.
Het EU-team van Berenschot in Brussel gaat onder leiding van Ronald Vuijk de propositie Defense & Security verder versterken. Sinds 2019 ondersteunt Berenschot Europese instellingen en nationale organisaties met Europees advies bij vraagstukken op het gebied van energie, mobiliteit, communicatie en governance.
Met het Europees Defensie Fonds (EDF) wil de Europese Commissie (EC) subsidie verlenen aan projecten die nieuwe technologie en producten ontwikkelen die de Europese defensiecapaciteiten kunnen versterken.
De Russische invasie van Oekraïne eind februari heeft grote impact op tal van Europese dossiers. Zo wil de Europese Commissie ervoor zorgen dat Oekraïne de status van EU-kandidaat krijgt.
Waar velen dachten dat het einde van de pandemie in zicht was na het veelvuldige vaccineren, gooide de omikronvariant afgelopen winter roet in het eten.
Het kabinet-Rutte IV is op papier opvallend Europeesgezind en wil op tal van terreinen, zoals klimaat en digitalisering, een prominente en proactieve rol gaan spelen in Europa.
Afgelopen jaar was zonder meer een turbulent jaar voor de Europese Unie. Zowel intern als extern werden de lidstaten op de proef gesteld.
De rol van communicatie wordt steeds belangrijker rond thema’s als klimaatverandering, COVID-19 en de toekomst van Europa. Het is van het grootste belang dat organisaties investeren in een betere dialoog met de eigen burgers om deze grote uitdagingen aan te gaan.
We moeten meer van andere Europese landen leren. Want bijna alles is Europees, behalve communicatie: dat stopt bij de grens.
De Europese Commissie vroeg ons de huidige situatie te evalueren, en een communicatiestrategie en campagne te ontwikkelen. Doel: SOLVIT op de kaart te zetten bij bedrijven en ondernemers in Nederland.
De EU Green Week is Europa’s grootste jaarlijkse evenement op het gebied van milieu. In het kader van dit evenement organiseerde Berenschot eind juni een webinar over de toekomst van grensoverschrijdende mobiliteit en de rol van de EU daarin.
Deze zomer publiceert de Europese Commissie naar verwachting het werkprogramma van het European Defence Fund (EDF).
In Brussel geldt het principe: als je overmorgen iets wilt bereiken, moet je eergisteren beginnen. Het is werk van de lange adem, dat niet meteen resultaten oplevert, maar een gestage inzet bij Europese instellingen vereist. En wel via een dubbel spoor: bestuurlijk en ambtelijk. Die inzet is gebaat bij continuïteit.
Een grote meerderheid van de Nederlanders is nog altijd voorstander van het lidmaatschap van de EU. Toch vraagt een substantiële minderheid zich openlijk af of we als Nederlanders – of inwoners van andere lidstaten – wel zo enthousiast moeten zijn over de steeds verdere vervlechting van onze eigen wetgeving, normen en identiteit met die van de andere EU-lidstaten. In de paper ‘Op naar een vitale relatie met Brussel’ pleiten Tim Masselink en Robert Wester van Berenschot daarom voor revitalisering van de relatie met Brussel.
In de paper 'Werken aan succesvolle Europese defensiesamenwerking' presenteren we een analyse van de huidige samenwerking en situatie.
Steeds vaker zien wij voorbeelden van organisaties waarvan de communicatiestrategie de richting bepaalt van de algehele organisatiestrategie. In de gemeente Rotterdam is het coalitieakkoord uitgewerkt in een collegeprogramma met de titel #Kendoe.
De coronacrisis zorgt wereldwijd voor hervormingen, ook op het gebied van mobiliteit en verstedelijking. Na de virusuitbraak adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om zo veel mogelijk lopend of met de fiets te reizen. Hiervoor is meer ruimte nodig in steden.
Sinds de uitbraak van het coronavirus in Europa hebben de Europese lidstaten ieder hun eigen maatregelen genomen om burgers te beschermen. Wij analyseerden de Europese en nationale ontwikkelingen en noteerden de acties en discussies in de belangrijkste EU-landen.
Internationale veiligheid is niet vanzelfsprekend. Het evenwicht tussen vreedzame samenwerking en stabiliteit is fragiel – dat weten we in Europa maar al te goed. De aandacht (en defensie-uitgaven) van de Verenigde Staten verschuift van Europa naar China, terwijl Rusland ondertussen steeds meer macht naar zich toe trekt. In het jaarverslag van 2019 noemt de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) cyberspionage door staten als China en Rusland één van de grootste dreigingen voor Nederland.
Om te kunnen anticiperen op nieuw beleid of om financiële kansen te grijpen willen beleidsmedewerkers binnen gemeenten graag voet aan de grond krijgen in Brussel. Dat blijkt niet altijd makkelijk. Daadwerkelijk invloed uitoefenen is mogelijk. Het vraagt om een gestructureerde aanpak.
De Europese Unie is steeds bepalender voor de uitdagingen waar gemeenten voor staan. Zo neemt Brussel besluiten rond energie- en klimaatbeleid, thema’s die ook lokaal op nummer 1 staan. Om gemeenten tijdig te laten anticiperen op nieuw beleid en te helpen financiële kansen te grijpen, lanceren Berenschot en ERAC vandaag de EU-Impactscan. De scan werd ontwikkeld in samenwerking met de Haagse Hogeschool en Rijksuniversiteit Groningen Campus Fryslân.
De positie van communicatie binnen de organisatie is sterker geworden, zo stelt 73% van de deelnemers aan de vierde Berenschot Benchmark Communicatie 2018-2019.
In september breidde Berenschot haar adviesbureau uit naar de Europese Unie. In het hart van de Europese Wijk is op 10 oktober nu ook het nieuwe kantoor aan de Aarlenstraat 20 te Brussel geopend. Tijdens de opening presenteerde Robert Wester, Managing Director van Berenschot-EU, een whitepaper met aanbevelingen voor de European Green Deal.