Met een groot hart voor de podiumkunsten en affiniteit met kunst en cultuur in de breedste zin, zet ik me in voor een weerbare en wendbare cultuursector, die toegankelijk is voor iedereen. De publieke waarde van een levendig cultureel klimaat is onbetwistbaar, maar de cultuursector -van (mogelijk-)makers tot instellingen- wordt bovengemiddeld hard geraakt door de coronacrisis. Hoe kun je als overheid de culturele sector in de volle breedte helpen overleven, ondersteunen bij transities en vooruitgang en innovatie stimuleren? Welke strategie kies je als culturele organisatie in tijden van crisis? Hoe blijf je relevant en vind je aansluiting bij het bestaande én nieuwe publiek – het publiek van de toekomst? Met veel energie en enthousiasme zoek ik, samen met mijn collega’s, naar duurzame oplossingen voor dergelijke complexe vraagstukken.
Tijdens mijn masterstudie Kunstbeleid & Kunstbedrijf leerde ik over de rol die kunst en cultuur innemen in de samenleving en de (problematiek van de) financiering van kunst en cultuur, vanuit verschillende perspectieven: de overheid, de particuliere sector en het publiek. Door mijn werkervaring als adviseur en projectleider bij Kunstloc Brabant, weet ik goed wat er speelt in het veld. Zo verbind ik de theorie aan de praktijk. Adviseren doe ik met een kritische en pragmatische blik, met oog voor context en nuance.
Om te komen tot een stabiele en (financieel) sterkere culturele sector, wilde de Vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Tweede Kamer de meerwaarde achterhalen van deze sector voor maatschappelijke vraagstukken en tevens hoe de sector haar verdienvermogen kan vergroten. De commissie heeft Berenschot gevraagd onderzoek te doen naar de randvoorwaarden die de groeipotentie van de culturele sector kunnen bevorderen.
De opdracht en de taken voor het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) zijn tijdens de cultuurnotaperiode 2021-2024 meer dan verdubbeld, mede door de coronacrisis. Daar waren de organisatiestructuur en organisatiecultuur nog onvoldoende voor klaargestoomd. Evident dat het wat begon te piepen en kraken. Tijd voor een nieuw organisatieontwerp.
Het onderwerp groeipotentie van de culturele en creatieve sector staat prominent op de kennisagenda van de Vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Tweede Kamer. Om te komen tot een stabiele en (financieel) sterkere sector, wil de commissie verkennen hoe deze sector meerwaarde heeft voor maatschappelijke vraagstukken en bovendien daarmee het verdienvermogen kan vergroten. De commissie heeft Berenschot gevraagd onderzoek te doen naar de randvoorwaarden die de groeipotentie van de sector kunnen bevorderen.
De culturele sector verdient aandacht, zorg en ondersteuning om zich te kunnen herstellen. De VNG heeft Berenschot gevraagd een tweede gids op te stellen in het kader van corona, cultuur en gemeenten. Hiermee wil de VNG gemeenten informeren en inspireren bij het herstel en de transitie van de lokale culturele infrastructuur.