Mijn kracht ligt op het snijvlak van (crisis)communicatie, politiek-bestuurlijke gevoeligheden en media. Zowel nationaal als internationaal.
Onze maatschappij wordt complexer, maar ook ons openbaar bestuur. De kloof tussen de overheid en burger groeit en het vertrouwen in de overheid daalt. Tegelijkertijd is het de uitdaging om in te spelen op maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. En dit alles ligt continu onder een media-vergrootglas.
Een sterke positionering én communicatiestrategie zijn daarom onmisbaar en een essentieel deel van publiek leiderschap. Als strateeg kan ik u, mede door mijn jarenlange ervaring in de journalistiek, helpen met vraagstukken rondom de invloed van (social) media, strategische positionering, (crisis)communicatie en governance. Hierbij verlies ik het ultieme einddoel nooit uit het oog: het creëren van een betere wereld voor de huidige en toekomstige generaties.
In de nacht van 1 op 2 november 2023 steeg het waterpeil in en rondom Amsterdam met tientallen centimeters. Hierdoor was er sprake van de hoogste waterstand in de afgelopen 20 jaar. Alerte medewerkers van Rijkswaterstaat voorkwamen verdere stijging van het water. Vanwege de mogelijke impact heeft Rijkswaterstaat onder andere Berenschot gevraagd om deze gebeurtenis te evalueren en aanbevelingen te formuleren.
“Ze keken naar mijn kwaliteiten, ambities, motivatie, en niet naar het label ‘journalist’.”
De term strategische positionering en het thema warmtetransitie worden niet vaak in één adem genoemd. Echter, tijdens de oprichting van het Gelders Warmte Infra Bedrijf, ontstond bij de Provincie Gelderland, Firan en Oost NL de behoefte aan een doorvertaling van het businessplan naar een stevige positionering in de huidige concurrerende energiemarkt. Berenschot is gevraagd om voor het nieuwe warmtebedrijf een passend positionerings- en profileringsplan op te stellen dat in lijn is met de visies van de drie moederbedrijven.
Demografische ontwikkelingen, impact van de coronapandemie op jongeren en de opwaartse druk in het onderwijs zorgen voor ander studiekeuzegedrag. Van ROC Midden Nederland vraagt dit een kritische blik op de studentreis. Sluit deze nog voldoende aan op de vraag van toekomstige studenten? Vandaar de opdracht aan Berenschot om de studentreis eens kritisch onder de loep te nemen en te bekijken of zaken geoptimaliseerd kunnen worden.
Het openbaar bestuur krijgt meer en meer last van de vertrouwenskwestie. De kloof tussen burgers en de overheid wordt groter, het vertrouwen daalt. Tegelijkertijd verwachten burgers dat de overheid proactief de verbinding zoekt op maatschappelijke opgaven en transparant is over haar beleidskeuzes. Daar ontstaat een spagaat, want zonder vertrouwen geen legitimiteit voor het handelen van overheden.
Gemeenten geven beperkt invulling aan thema’s als betaalbaar wonen, veiligheid en financiën. Dit blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot naar de inhoud van 269 gemeentelijke coalitieakkoorden. Het onderzoek is een vervolg op het kiezersonderzoek uit maart 2022. Daaruit bleek dat kiezers de eerdergenoemde onderwerpen juist wel belangrijk vonden bij de gemeenteraadsverkiezingen.