Als politicoloog gespecialiseerd in internationale betrekkingen richt ik mij op vraagstukken rondom het openbaar bestuur en de Europese Unie. Mijn studie heeft me geleerd om complexe vraagstukken vanuit diverse invalshoeken te benaderen en de invloed van Europees beleid op lokale overheden te doorgronden. In onze steeds meer onderling verbonden wereld is het namelijk noodzakelijk om over grenzen heen samen te werken aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Daar help ik graag bij.
Met een frisse blik en veel enthousiasme ga ik elke nieuwe uitdaging aan en duik ik graag diep in de inhoud, met als doel zowel het (lokale) openbaar bestuur als de EU te verbeteren.
Op donderdag 20 en vrijdag 21 maart 2025 organiseert Berenschot voor haar Nederlandse relaties in de zorg een 24-uurssessie in Brussel. Tijdens deze inspirerende tweedaagse reis belichten we de invloed van de Europese Unie op de Nederlandse gezondheidszorg. Grijp deze unieke kans aan om direct in contact te komen met Europese beleidsmakers, politici, wetenschappers en experts. En verdiep uw kennis over de toekomst van de zorg in het hart van de EU. U bent van harte uitgenodigd!
In december 2023 hebben de EU-lidstaten en het Europees Parlement een akkoord bereikt over een nieuw migratiebeleid: het Asiel- en Migratiepact, dat de asielprocedure moet versnellen en asielzoekers eerlijker moet verdelen over Europa. Doel: het vertrouwen tussen de lidstaten herstellen en asielzoekers duidelijkheid bieden. Het is een belangrijke doorbraak op weg naar een gemeenschappelijk stelsel voor het managen van migratie in de Europese Unie (EU), maar er zijn nog veel kanttekeningen te plaatsen bij de uitvoering van dit nieuwe migratiebeleid.
Stemgerechtigde burgers in de EU gaan de eerste Europese verkiezingen tegemoet sinds de opkomst van generatieve AI. Dat brengt risico’s met zich mee. Denk aan ‘deepfakes’: nepvideo’s of audiofragmenten met desinformatie. De drempel om desinformatie te verspreiden is enorm verlaagd, want iedereen kan vanachter een bureau dit soort deepfakes maken om twijfel te zaaien of het publieke debat te beïnvloeden. Tegelijkertijd biedt AI ook veel kansen: zo kan het helpen om grote hoeveelheden complexe informatie inzichtelijk te maken. De nieuwe Europese AI Act moet daarom balans brengen in de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie.