Een veilige samenleving wordt beïnvloed door tal van factoren. Waar veiligheidsvraagstukken voorheen vooral betrekking hadden op het fysieke domein, zien we tegenwoordig dat incidenten en crisis zich steeds vaker voordoen in het digitale domein. Deze ontwikkelingen leveren nieuwe vragen op. Ben ik voldoende voorbereid op een cyberaanval? Is de kennis en kunde in mijn organisatie rondom digitale veiligheid op peil en voldoende geborgd? Misschien herkent u deze vragen in uw organisatie. Ik ga graag met u in gesprek over dit ‘hot-item’ en de problemen waar u tegenaan loopt. Vanuit mijn studie en mijn ervaringen als adviseur heb ik namelijk een passie ontwikkeld voor vraagstukken op het snijvlak van crisismanagement en cybersecurity. Dit houdt in dat ik mij zowel richt op het ontwikkelen van cyberoefeningen en trainingen en het schrijven van handboeken. Hiermee probeer ik bij te dragen aan cyberweerbare organisaties en samenleving in deze veranderende omgeving.
De blijvende hoeveelheid cyberaanvallen en datalekken bevestigt de noodzaak dat organisaties voorbereid moeten zijn om cybercrises effectief aan te pakken. In dit webinar zal specifiek worden ingegaan op het organiseren van oefeningen om de aanwezige planvorming en trainingen te toetsen.
Organisatieadviesbureau Berenschot en cybersecurity specialist Fox-IT versterken hun samenwerking om overheid en bedrijfsleven te helpen zich adequaat voor te bereiden op cybercrises. Hiertoe bundelen beide organisaties hun jarenlange ervaring op het gebied van crisisbeheersing en incident response. Dit krijgt concreet vorm in een cyber crisis readiness programma.
Cyberincidenten vormen een van de grootste uitdagingen voor organisaties, zeker nu hacks steeds geavanceerder worden. Dat geldt zonder meer ook voor de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, verantwoordelijk voor de voorbereiding, coördinatie en bestrijding van risico’s, rampen en crises. Een verstoring in dat proces heeft immers potentieel vergaande impact op de openbare orde en veiligheid. Vandaar dat de veiligheidsregio veel aandacht besteedt aan incident response, crisismanagement en continuïteit.
De afgelopen tien jaar is het aantal ransomware-aanvallen wereldwijd sterk toegenomen. Steeds meer criminelen gebruiken deze vorm van malware als inkomstenbron. Daarbij zoeken zij continu naar methoden om de slaagkans te vergroten en zo burgers en organisaties in hun greep te houden. Om hieraan te ontkomen, is het allereerst belangrijk om ransomware goed te begrijpen. Weet u de belangrijkste kenmerken? En bent u voldoende voorbereid op een ransomware-aanval?
Hoe bereid je je voor op iets waarbij je niet weet wat er precies op je afkomt? Door met die aspecten die wél bekend zijn een zo realistisch mogelijke oefening te doen. Tijdens ISIDOOR 2021 is dat exact wat er gebeurde.
In de Berenschot Veiligheidspodcast praten wij u bij over actuele onderwerpen in het veiligheids- en crisisdomein. Wat valt op in de actualiteit op het gebied van veiligheid en crisis? Beluister alle afleveringen hier of ga naar Spotify en volg ons!
De digitalisering bij gemeenten neemt toe. Het biedt veel kansen, maar brengt ook afhankelijkheid van gedigitaliseerde processen en systemen. Hierbij kan verstoring, uitval of misbruik leiden tot maatschappij-ontwrichtende effecten. Zoals de gemeenten Lochem en Hof en Twente hebben ervaren. Wie een dergelijke cybercrisis wil voorkomen, doet er goed aan de digitale weerbaarheid te vergroten. Zeker voor gemeenten die passende (digitale) dienstverlening richting de burgers willen garanderen, is het cruciaal om digitaal weerbaar te zijn tegen aanvallen van buitenaf en weten hoe te handelen bij verstoringen. Digitaal weerbare gemeenten hebben voldoende maatregelen getroffen om potentiële incidenten vroegtijdig te signaleren en de gevolgen ervan te beperken.
Om de digitale weerbaarheid van de publieke sector te vergroten en de overheid snel en effectief te laten reageren op een cybercrisis, hebben Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht in 2019 de handen ineengeslagen voor het ontwikkelen van een Handreiking Cybergevolgbestrijding (CGB). De G4-gemeenten werden hierbij ondersteund door Berenschot. De totstandkoming van de Handreiking CGB is de uitkomst van een mooi en intensief traject met verschillende partijen in het veiligheidsdomein.
De afhankelijkheid van gedigitaliseerde processen en systemen in onze samenleving wordt alsmaar groter, met alle gevolgen van dien. Wekelijks worden we in de media geconfronteerd met digitale verstoringen bij bedrijven en overheden die zelfs kunnen leiden tot maatschappij-ontwrichtende effecten. Hierbij is een centrale rol weggelegd voor de (lokale) overheid, maar hoe vervult zij haar rol in een crisis die vaak onopgemerkt gaat, waar grote taalverschillen bestaan tussen bestuurders en specialisten die afhankelijk zijn van publiek-private samenwerking?
Het aantal technische besturingssystemen in de samenleving neemt flink toe. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat toegangspoortjes, beveiligingscamera’s, maar ook in verwarmingsketels en bruggen op afstand bediend kunnen worden.