Bij Berenschot en binnen mijn team Publieke Fiksers willen we slimme dingen bedenken voor moeilijke problemen binnen het openbaar bestuur én deze uitvoeren. Dat gaat over het landbouw- en stikstofdossier, het sociaal domein en de zorg. Mijn achtergrond in politieke filosofie en zorgwetenschappen helpen daarbij. Voor mij is een fijne en betrouwbare samenwerkingsdynamiek, met collega’s en met opdrachtgevers, belangrijk. Dat past bij mijn enthousiaste en informele stijl.
Om patiënten goede, continue zorg te verlenen, verzamelen en delen zorgorganisaties informatie. Met de mogelijkheden rond digitalisering van gegevensdeling, klinkt de roep vanuit het veld en de politiek om gegevensdeling te faciliteren en te versnellen steeds luider. Reden voor het ministerie van VWS om Berenschot te vragen samen met het veld te onderzoeken welke gegevens minimaal altijd 24/7 beschikbaar moeten zijn voor zorgverleners. De informatiebehoefte loopt binnen de zorg uiteen, maar één wens wordt breed gedeeld: faciliteer elektronische gegevensuitwisseling voor effectieve triage.
Nu de maatschappij in toenemende mate verwacht dat dierenartsen een bijdrage leveren aan het borgen van diergezondheid, dierenwelzijn, volksgezondheid, voedselveiligheid en milieu/ klimaat, is het essentieel dat dierenartsen hun werk op onafhankelijke wijze en met geborgde kwaliteit kunnen verrichten.
Implementatie van artificiële intelligentie (AI) kan passende zorg bevorderen, maar alleen als dit bijdraagt aan een beter zorgproces of significant betere uitkomsten voor de patiënt.
Iedereen in de zorg heeft ambities, maakt plannen, voert uit en stelt bij. Daarbij probeert men te leren van eerdere ervaringen en te anticiperen op mogelijke ontwikkelingen. Achteraf bepaalt men in hoeverre het is gelukt om de zorg een stukje beter te maken.
Denk mee over de toekomst van uw vak! In opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) doet Berenschot momenteel onderzoek naar de maatschappelijke rol en de positie van de dierenarts.
In samenwerking met Zorgvuldig Advies hebben we een onderzoek uitgevoerd naar de toegevoegde waarde van een sluis voor toelating van (dure) MedTech middelen. Woensdag 23 februari 2021 heeft minister van Ark dit rapport naar de Tweede Kamer gestuurd. Het onderzoek, wat een zeer korte doorlooptijd had, geeft een interessant inzicht in welke knelpunten de gesprekspartners zagen in de MedTech markt en of een sluis een geëigende overheidsinterventie kan zijn.