Met een jarenlange ervaring binnen de publieke sector, als controller, opleider en als volksvertegenwoordiger, weet ik de verschillende belangen bij elkaar te brengen. Ik heb een brede blik en ervaring met onderwerpen op het gebied van financiën, informatie, juridische zaken en organisatieontwikkeling.
Vanuit mijn rol als consultant wil ik overheden ondersteunen bij het werken aan goed openbaar bestuur. Een deugdelijke bedrijfsvoering, doelmatigheid en doeltreffendheid zijn hierbij belangrijke bouwstenen. Berenschot heeft alle ingrediënten in huis om organisaties te ondersteunen bij goed bestuur.
Naast mijn werk bij Berenschot zet ik mij ook vanuit een andere rol in voor de publieke zaak, als lid van Provinciale Staten. Utrecht is één van de meeste competitieve regio's van Europa en ik wil er aan bijdragen die positie te uit te bouwen en te versterken.
In dit webinar hoort u de actuele ontwikkelingen rondom de septembercirculaire die bestuurlijk relevant zijn voor gemeenten.
Onderzoeksbureaus RAND Europe en Berenschot hebben deze onafhankelijke evaluatie uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De gemeente Enschede startte in 2013 met een grote verandering richting een compacte en flexibele organisatie (operatie CFO). Doelstelling was de organisatie wendbaarder te maken (zodat sneller op maatschappelijke vragen ingespeeld kon worden), taken over te dragen aan de samenleving en tegelijkertijd kosten te besparen.
In Amsterdam is een groot deel van de gronden door de gemeente Amsterdam in erfpacht uitgegeven. Het erfpachtstelsel is in 1896 ingevoerd en bestaat in de basis tot de dag van vandaag. In de periode van 2000 tot 2020 is een aantal wijzigingen in het erfpachtbeleid doorgevoerd. De gemeente introduceerde onder andere het stelsel van eeuwigdurende erfpacht. Hierbij kregen erfpachters de mogelijkheid hun pacht in één keer voor altijd af te kopen.
Nieuwsberichten kopten afgelopen weken met de titels in de trant van “Een derde van gemeenten in geldnood, tekort opgevoerd door coronacrisis.” (nu.nl), “Geldnood dreigt in veel gemeenten” (nrc.nl).
De opgaven van gemeenten en provincies binnen domeinen en programma’s worden steeds complexer, ook op financieel terrein.
Het verloop van de coronacrisis en de gevolgen ervan brengen veel onzekerheid met zich mee voor bestuurders en managers van gemeenten. Na de eerste golf aan ontwikkelingen en noodzakelijke maatregelen is er nu behoefte aan strategisch overzicht: waar staan we met onze ambities en opgaven, en wat zijn de financiële consequenties?