De digitalisering van de samenleving vraagt veel van organisaties. Zo moeten zij enerzijds voldoen aan wet- en regelgeving zoals de AVG en de aankomende AI-act, en anderzijds rekening houden met de impact die technologie kan hebben op het vertrouwen in de overheid. Dat raakt niet alleen het werk van de FG of de data-analist, maar ook het werk van de hele organisatie. Kortom, organisaties dienen rekening te houden met veel facetten.
Door de inzet van data en technologie van begin af aan af te stemmen op uw organisatie, haar publieke taak en beoogde doelen, kunt u ervoor zorgen dat er in alle werkprocessen rekening wordt gehouden met ethische dilemma’s en de juiste maatregelen. Wij kunnen u tijdens de verschillende projectfasen ondersteunen bij het ontwikkelen van een algoritme of bij visievorming rond digitalisering.
Concreet helpen we u vaardiger te worden in de digitale transformatie door ethisch bewustzijn te ontwikkelen, handvatten te ontwikkelen voor het gebruik van data en technologie, en de organisatie in te richten voor de verantwoorde inzet van data en technologie.
In een dagdeel of aantal dagen stomen wij uw organisatie klaar voor de verantwoorde inzet van data en technologie door middel van theorie, handvatten voor ethische reflectie en aandachtspunten voor de organisatie-inrichting.
Wij helpen u een digitaliseringsstrategie te ontwikkelen die rekening houdt met alle facetten van verantwoorde toepassing van data en technologie en die aansluit bij de missie, visie en doelen van uw organisatie.
Wij onderzoeken hoe uw organisatie specifieke technologieën het beste kan inzetten en welke risico’s als eerst gemitigeerd dienen te worden. U krijgt een handelingsperspectief aangereikt zodat u hier zelf mee aan de slag kunt.
Wij voeren impactassessments uit voor algoritmen en dataprojecten, zodat u kunt beoordelen of de inzet van data en technologie gelegitimeerd is. Denk aan het Data Protection Impact Assessment (DPIA) of het Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmen (IAMA).
Eind 2022 werd ChatGPT gelanceerd en sindsdien is de AI-hype duidelijk merkbaar. (Generatieve) AI is nu makkelijk toegankelijk voor iedereen. Het voelt als magie!
Overheden moeten nu echt serieus aan de slag met digitale ethiek in hun organisatie. In dit essay beantwoorden de auteurs de belangrijke vraag hoe overheden stappen kunnen zetten richting een ethische organisatie. Hiervoor introduceren ze een borgingsmodel voor organisatie-ethiek.
Burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en medeoverheden moeten erop kunnen vertrouwen dat iedere overheidsorganisatie algoritmen op een goede manier inzet. Reden dat steeds meer overheden hun toepassingen tegen het licht houden. De grote vraag is alleen: hoe kom je tot een verantwoorde toepassing?