Goed besturen is geen sinecure. Het eist doortastendheid én samenwerking. De samenleving verwacht dat het bestuur de menselijke maat nastreeft en maatwerk levert, maar ook dat er geen willekeur is en dat handelen voldoet aan de regels van integriteit en fatsoen. Wat is wel en niet toegestaan en hoe ga je om met het grote grijze gebied?
Ook wordt het klimaat waarin raadsleden, bestuurders en ambtenaren werken er niet makkelijker op. Verschillen worden vergroot en de sfeer wordt soms harder. Door de digitale revolutie is er veel meer informatie en wordt bestuur steeds transparanter. Misstanden komen sneller aan het licht, maar dat geldt ook voor veronderstelde misstanden. Al deze ontwikkelingen vraagt om steeds meer weerbaarheid van raadsleden en wethouders.
Om de weerbaarheid van raadsleden en wethouders te versterken is een goede bestuurscultuur een vereiste. Berenschot werkt met gemeenten aan die bestuurscultuur. Niet alleen achteraf door misstanden te constateren, maar vooral ook vooraf: door risico’s te verkennen en door afspraken te maken. Zo neemt de weerbaarheid toe.
Een goede start maak je als...
We verzorgen een interactieve bijeenkomst over de harde en zachte kant van integriteit en over de omgang met persoonlijke belangen.
We verzorgen een interactieve bijeenkomst waarin collegeleden kennismaken met de regels, met het grote grijze gebied en met elkaars redeneringen.
We begeleiden bijeenkomsten waarin rollen, verantwoordelijkheden en verwachtingen wederzijds worden verkend en vastgelegd. Zo wordt vanuit gelijke verwachtingen gestart.
We helpen gemeenten met het opzetten van een programma om de ambtelijke weerbaarheid te vergroten.