De relatie tussen overheid en samenleving verandert. Participatief werken wordt steeds belangrijker en overheden hebben de samenleving steeds meer nodig bij het oplossen van vraagstukken. Denk aan burgerparticipatie bij bouwprojecten, in het sociaal domein of bij het behoud van lokale voorzieningen. Tegelijkertijd vindt er steeds meer overheidsparticipatie plaats als overheden meedoen met burgerinitiatieven of inwoners de ruimte geven om een overheid te challengen. Om tot een tevreden samenleving en overheid te komen, is een productief samenspel nodig tussen politiek, bestuur, samenleving en organisatie. Dat is echter niet vanzelfsprekend.
Wij helpen overheidsorganisaties om beter participatief te werken aan mooiere resultaten voor de maatschappij. Aan de hand van onze visie op participatief pionieren en leren, leveren wij systematisch maatwerk.
Effectief werken aan participatie binnen uw organisatie? Wij ontwikkelen participatieprogramma's op maat. Idealiter richt het programma zich op alle onderstaande onderdelen:
Ontdek met ons de kern van participatie: waarom is het belangrijk, wat betekent het voor jullie, en wat zijn de uitgangspunten? We creëren een gezamenlijk visie. Hoe kijken betrokkenen naar participatie en wat verwachten inwoners, raadsleden, bestuur en ambtenaren?
Realiseer uw participatieambities met een concreet uitvoeringsprogramma. Wij hebben ruime ervaring in het opstellen van programma's die aansluiten bij uw situatie en wensen. Samen leggen we duidelijke activiteiten en prioriteiten vast, afgestemd op alle betrokkenen.
Beleid en de benodigde interne organisatie voor participatie ontstaan beter door samen te ervaren. Pilotprojecten laten inwoners, raad, bestuur en ambtenaren ontdekken wat in de praktijk werkt en experimenteren met wat bij uw gemeente past.
Wij ontwikkelen kennis en vaardigheden voor participatie door:
Ons team helpt gemeenten met beleid dat inwoners, ambtenaren, bestuur en raad houvast biedt. We bieden deskundige begeleiding bij het opstellen van een participatieverordening, zodat burgers actief kunnen deelnemen aan besluitvorming. We onderzoeken wat dit vraagt van de raad en de werkwijze van ambtenaren.
Naast het participatieprogramma bieden wij een tool aan. Deze tool gebruiken wij zelf in onze programma's.
Om het zelforganiserend vermogen van burgers beter te begrijpen, ontwikkelde we een online participatiegame: het publieke goederen experiment (PGE).