Evaluatie gemeenschappelijke regeling | Berenschot dienst

Dienst

Evaluatie gemeenschappelijke regeling

De Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) verplicht gemeenschappelijke regelingen om een evaluatiebepaling op te nemen. Bent u van plan te evalueren? Met de evaluatiemethodiek van Berenschot kijkt u niet alleen terug, maar juist ook vooruit.
evalueren gemeenschappelijke regeling

Verlengd lokaal bestuur

Nederland telt ruim vierhonderd gemeenschappelijke regelingen (GR’en). Deze samenwerkingsverbanden worden ook wel ‘verlengd lokaal bestuur’ genoemd. Bekende voorbeelden zijn een veiligheidsregio, omgevingsdienst of GGD. Maar ook op het gebied van bijvoorbeeld werk en inkomen (Participatiewet), afvalbeheer, lokale belastingen, archiefbeheer, bedrijfsvoering en ICT wordt vaak gekozen voor een gemeenschappelijke regeling. Met de vernieuwing van de Wgr in 2022 verplichten veel GR’en zich om hun regeling periodiek te evalueren. Hoe zij dat doen, staat hun vrij. Door zowel terug als vooruit te blikken, haalt u voor alle deelnemers de maximale meerwaarde uit zo’n evaluatie en verstevigt u de grip op de gemeenschappelijke regeling.

Onze aanpak

Om die maximale waarde te realiseren, kent onze evaluatieaanpak twee pijlers:

  1. Terugkijken: het klassieke doel van evalueren. Hierbij bepalen we in hoeverre de GR heeft bijgedragen aan het realiseren van de doelstellingen van deelnemende gemeenten. Indien aan de orde onderzoeken we ook de dieperliggende oorzaken achter het (deels) niet realiseren van doelen.
  2. Vooruitkijken: we onderzoeken in hoeverre bijsturing noodzakelijk is en welke opties er zijn om eventuele obstakels voor realisatie van GR-doelen uit de weg te ruimen.
Meer weten?

Stel een vraag of bel ons direct.

Stuur een vraag
Onze dienstverlening

Proces evaluatie gemeenschappelijke regeling

Tijdens de evaluatie doorlopen we samen met u drie fasen:

  1. Vaststellen evaluatiekader. Met elkaar bepalen we hoe we de evaluatie gaan aanpakken, welke documenten daarvoor nodig zijn en welke personen geïnterviewd gaan worden. 
  2. Dataverzameling. Bij dataverzameling gaat het om zowel als feiten als beelden. Dat doen we door middel van deskresearch en (groeps)interviews met sleutelfiguren bij de deelnemers en de GR zelf. Hiervoor werken we met een semigestructureerde gespreksleidraad, die we in overleg met u opstellen. Dat biedt respondenten de ruimte om ook eigen onderwerpen in te brengen. De bevindingen, die niet zijn terug te voeren op specifieke individuen, plaatsen we in het grotere geheel: ‘waar staan we, wat is bereikt, wat verzilveren wij voor de toekomst en waar is verbetering mogelijk?’. Alle uitkomsten verwerken wij in een nota van bevindingen. 
  3. Analyse data en rapportage. Bij deze analyse kijken we zowel achteruit als vooruit, met expliciet oog voor leren en verbeteren. Onze conceptanalyse bespreken we met u in een validatiesessie. Doorgaans leidt dit tot aanscherping en echte toegevoegde waarde. Tot slot ontvangt u een rapport met daarin onze conclusies en aanbevelingen. 
Afbeelding - evalueren gemeenschappelijke regeling