Vanaf 2024 worden grote bedrijven door de Europese Unie verplicht te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Het doel van deze zogeheten Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD-richtlijn) is om duurzame groei te stimuleren. Rapporteren over mens, milieu en governance is een ingewikkeld proces, dat alle organisatielagen raakt. Duurzaamheid moet worden geïntegreerd in elk aspect van de bedrijfsvoering. Het vraagt dan ook tijd en aandacht om aan de richtlijn te kunnen voldoen.
Een bedrijf is CSRD-plichtig (rapportage in 2026 over boekjaar 2025) indien het aan minimaal twee van de volgende drie criteria voldoet: meer dan € 25 miljoen op de balans, meer dan € 50 miljoen omzet per jaar en/of meer dan 250 medewerkers.
CSRD voor CSRD-plichtige bedrijven
Voor wie?
Deze workshop is ontwikkeld voor lijn-, staf- of programmamanagers bij CSRD-plichtige bedrijven die inzicht willen krijgen in de CSRD-richtlijnen en de verplichtingen die dit met zich meebrengt. We gaan ervan uit dat u op hoofdlijnen bekend bent met de CSRD-richtlijn. Het doel van deze workshop is leren over de ontwikkeling van een dubbele materialiteitsanalyse (DMA) en de te ondernemen stappen bij het rapporteren over CSRD.
Resultaat
Na afloop van deze workshop heeft u inzicht in de impact van de CSRD op uw organisatie en op uw klanten en ketenpartners (leveranciers, samenwerkingspartners). U heeft kennisgemaakt met het begrip dubbele materialiteit, inzicht gekregen in de te ondernemen stappen ter voorbereiding op de CSRD-rapportage, en in de CSRD-rapportagemethodiek. Daarmee kunt u zelf direct aan de slag binnen uw eigen bedrijf. Ook weet u hoe u de regelgeving kunt gebruiken bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities.
Programma
Het programma ziet er als volgt uit:
Deel 1: Introductie van de CSRD
- Plenaire check op kennisniveau inzake CSRD-richtlijn, dubbele materialiteitsanalyse en op te leveren rapportage.
- Korte inleiding op de CSRD, consequenties en mogelijkheden.
- Toelichting op de dubbele materialiteitsanalyse: doel en stappen
Deel 2: Stakeholderanalyse
- Hoe te bepalen: wie zijn de stakeholders van uw bedrijf?
- Interviewleidraad voor stakeholder interviews.
Deel 3: Dubbele materialiteitsanalyse: materiele thema’s
- Thema’s bepalen aan de hand van een (fictieve) case.
- Opdracht: aan de slag met materiele thema’s. In kleine groepen uiteen, denk na over relevante duurzaamheidsthema’s voor jouw bedrijf, wissel hierover met elkaar van gedachten.
- Plenaire terugkoppeling van belangrijkste inzichten.
Deel 4: Dubbele materialiteitsanalyse: scoren
- Plenair doen we een eerste aanzet van het scoren van materiele thema’s op duurzaamheidsimpact, risico’s en kansen. Dit doen we aan de hand van een (fictieve) case.
Deel 5: Vervolg
- Toelichting op vervolgstappen: prioritering, strategiebepaling, doelen en indicatoren, data en internal control, CSRD rapportage en audit readiness.
- Poll: welke behoeften aan ondersteuning inzake het vervolgproces zijn er?
- Wrap-up
Werkwijze
Tijdens deze workshop delen wij onze kennis, inzichten en ervaring met CSRD-trajecten. Met behulp van concrete cases gaat u zelf actief aan de slag met het bepalen en scoren van materiele thema’s. We gaan in kleine groepen uiteen voor meer diepgang op bedrijfsspecifieke thema’s. Ook geven we inzicht in het bepalen van de strategie, het stellen van prioriteiten en de gevolgen voor de bedrijfsvoering.
Te behalen
Na afloop van deze masterclass ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat.
Dit zijn uw trainers
Waar en wanneer
Uw investering
Omdat Berenschot ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen we, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden. Om administratieve lasten te kunnen dekken hanteren we bij btw-vrije producten en diensten een toeslag van 5% over de opleidings- en arrangementskosten.