Data vormen een steeds belangrijker bedrijfsmiddel. Goed gegevensbeheer is dan ook de ruggengraat van de informatievoorziening in elke organisatie. Of het nu gaat om de Algemene Verordening Gegevensbescherming of om datagedreven werken: uw gegevens moeten op orde en beschikbaar zijn. Het verzamelen en toegankelijk maken van gegevens is echter een ingewikkelde opgave. Naast het technische aspect betreft het immers ook een organisatorisch vraagstuk. In deze leergang leert u data op een gestructureerde manier te verzamelen, vast te leggen en optimaal bruikbaar en toegankelijk te maken voor uw organisatie.
Gegevensmanagement: governance, tools en implementatie
Voor wie?
Deze leergang is ontwikkeld voor professionals die een grondig beeld willen krijgen van de organisatorische en technische aspecten van gegevensmanagement. Denk bijvoorbeeld aan gegevensmanagers, informatie- van IT-managers en consultants, architecten, CIO-officemedewerkers, programma-, project- en portfoliomanagers en bijvoorbeeld senior functioneel beheerders.
Resultaat
Na afloop van deze training kunt u in eigen woorden uitleggen wat gegevensmanagement is en hoe dit kan bijdragen aan uw organisatie en projecten. U kunt veelgebruikte modellen en instrumenten toepassen. Ook krijgt u inzicht in de verschillende gegevensmanagementrollen en uw positie daarin. Verder heeft u kennis van verschillende strategieën rondom gegevenskwaliteit, implementatie en het opzetten van een plan van aanpak. U weet met gegevensmanagement een centrale rol te vervullen in de verschillende gegevensontwikkelingen, zoals datagedreven werken, informatiebeveiliging/CISO, AVG/FG of de Ensia coördinator en begrijpt wat big data, datascience en datagedreven sturing inhouden.
Programma
De volgende onderwerpen staan op het programma:
Frameworks
Inhoudelijke behandeling van het DAMA/DMbok, NORA & GEMMA framework gegevensmanagement. Inclusief diverse (architectuur) producten zoals het gegevenslandschap, een gegevenswoordenboek, gegevenscatalogus. Voor alle producten geldt: wat verstaan we er onder, hoe stel je het op, voorbeelden en toepassing.
Gegevenskwaliteit
We besteden veel aandacht aan gegevenskwaliteit: Wat verstaan we eronder, welke kwaliteitseisen kun je opstellen, welke strategieën en methodieken zijn er, hoe zet je meting, auditrapports en verbetervoorstellen in.
Afspraken
Hoe ga je om met nieuwe wetgeving ten aanzien van gegevensverwerking, of het toepassen van gegevens? Welke wetgeving is op dit moment van toepassing? Welke mogelijkheden zijn er om met gegevens te werken in lijn met het toepassen van de AVG?
Datagovernance
Hoe richt je de datagovernance in? Wat is het gegevensfunctiehuis en hoe vertaalt u afspraken in rollen en instrumenten? Hoe gaat u om met gegevensleveringovereenkomsten: wat zijn dit, hoe stelt u ze op en hoe past u ze toe?
Implementatie
Hoe stel je een passende strategie op? Wat is de inhoud van een implementatieplan? Waarom is elk implementatie plan op maat? Hoe stelt u een roadmap op? Hoe gaat u in de nabije toekomst om met gegevens? En welke ontwikkelingen komen op uw organisatie af die van invloed zijn op uw gegevens?
Werkwijze
De leergang kent een gezonde afwisseling tussen theorie en praktijk. In deze leergang gaat u zelf aan de hand van (praktijk) opdrachten aan de slag met de theorie en instrumenten. Elke trainingsdag sluiten we af met een praktijkopdracht die u voor de volgende bijeenkomst voorbereidt. Deze praktijkopdracht is gericht op een actueel vraagstuk in uw organisatie en levert dus ook direct een bijdrage aan oplossingen voor uw organisatie op.
De training is onder meer gebaseerd op NORA en GEMMA-referentiearchitectuur, waarbij we rekening houden met andere frameworks zoals DAMA-DMBOK. Hier is met name op de eerste twee aaneengesloten dagen aandacht voor. De overige twee dagen worden ‘los’ verzorgd zodat u tussentijds de praktijkopdrachten kunt uitvoeren. Op elke bijeenkomst vertelt een inspirerende gastspreker over best practices rond gegevensmanagement.
Te behalen
Na ontvangst van deze leergang ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat.
Dit zijn uw trainers
Waar en wanneer
Uw investering
Omdat Berenschot is ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen wij, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden. Om administratieve lasten te kunnen dekken hanteren we bij btw-vrije producten en diensten een toeslag van 5% over de opleidings- en arrangementkosten.