Intervisie is een gestructureerde methode waarbij collega's samenkomen om werkgerelateerde vraagstukken, problemen of dilemma’s te bespreken en elkaar op een gelijkwaardige manier te ondersteunen en te adviseren. Het doel van intervisie is vooral om te leren van elkaar, nieuwe inzichten te krijgen en te reflecteren op eigen handelen. De kwaliteit van intervisie staat of valt met een goede begeleider die regie houdt op het proces, samen met collega’s tot de kern van het probleem kan komen en hulp biedt bij het formuleren van een effectief vervolg. In deze training leert u op professionele wijze intervisie te begeleiden aan de hand van eigen casuïstiek.
Intervisiebegeleiding
Voor wie?
Deze training is ontwikkeld voor medewerkers en leidinggevenden die met behulp van intervisie anderen willen helpen in hun ontwikkeling. De training is geschikt voor deelnemers met minimaal hbo-werk- en -denkniveau en minimaal zeven jaar werkervaring. Coachingservaring of ervaring met groepen is een pre, maar geen vereiste.
Resultaat
Na afloop van deze training bent u in staat intervisie op professionele wijze te begeleiden en een intervisiegroep te leiden, waarin iedereen tot zijn recht komt. Tevens kunt u het NLP-werkmodel en drie intervisiemethoden toepassen. Verder is uw vaardigheid in neutraal waarnemen vergroot en bent u zich bewust van uw eigen interpretaties. Bovendien kunt u uiteenlopende coachingsmethodieken toepassen en daarmee de ander zelf tot inzichten laten komen. U leert open vragen te stellen en kunt tot de kern van een probleem komen. Tot slot bent zich bewust van uw valkuilen en sterke eigenschappen als intervisiebegeleider.
Programma
Tijdens de training intervisiebegeleiding staan de volgende onderwerpen op het programma:
Dag 1
- Wat is intervisie?
- Inleiding neurolinguïstisch programmeren (NLP)
- Werking van het brein
- Bewustwording eigen programma’s en vooronderstellingen
- Begeleidingsvaardigheden
- Methodieken voor intervisie
Tussentijdse opdracht
Online intervisie (2 uur)
- Intervisie in de praktijk
Dag 2
- Begeleidingsvaardigheden (vervolg NLP)
- NLP-werkmodel: het contrast tussen huidige en gewenste situatie
- Probleem achter het probleem achterhalen met NLP-werkmodel
- Hindernissen en hulpbronnen in kaart brengen > komen tot concrete vervolgstappen
- Methodieken voor intervisie
- Oefenen intervisie met eigen casuïstiek
Tussentijdse opdracht
Online intervisie (2 uur)
- intervisie in de praktijk
Online afsluiting (2 uur)
- Uitwisseling van ervaringen in de praktijk
Werkwijze
De belangrijkste vaardigheid als intervisiebegeleider is het vermogen om een neutrale waarnemer te worden. Vaak kijken mensen onbewust door hun eigen bril naar de problemen die worden ingebracht en zijn ze geneigd oplossingen te bedenken die aansluiten bij hun eigen interpretatie. Iemand die een casus inbrengt, is hiermee meestal niet geholpen.
Het snel vervallen in eigen interpretaties wordt veroorzaakt door hoe iemand zelf ‘geprogrammeerd’ is. Door u hiervan bewust te worden, bent u beter in staat om open vragen stellen, aannames te vermijden en de intervisiegroep de ruimte te geven om het probleem goed te onderzoeken en te begrijpen. Met inzichten en oefeningen uit neurolinguïstisch programmeren (NLP) wordt u zich bewust van uw eigen interpretatie en leert u om neutraal te observeren. Ook ontdekt u hoe u tot de kern komt van het probleem en of het probleem binnen de eigen regie ligt van de casusinbrenger.
Tijdens de training maken we gebruik van verschillende werkvormen: interactief, veel zelf oefenen, met eigen casuïstiek aan de slag, oefenen met intervisie op locatie en online.
Het huiswerk bestaat uit het oefenen van vaardigheden en methodieken in de praktijk en het inlezen op intervisiemethodieken. Dit vraagt een tijdsinvestering maximaal 6 uur.
Te behalen
Na afloop van deze training ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat.