De Woo verplicht overheidsorganisaties uit eigen beweging overheidsinformatie openbaar te maken op basis van informatiecategorieën. Per 1 november 2024 is het verplicht om de informatiecategorieën van tranche 1, met daarin de uitwerking van de eerste vijf categorieën, te publiceren. Komende jaren worden de informatiecategorieën uit tranche 2, 3 en 4 verplicht. Daarnaast kent de Woo een inspanningsverplichting waarbij overheidsorganisaties informatie over beleid openbaar maken uit eigen beweging, bijvoorbeeld over een beleidsthema waar veel maatschappelijke belangstelling voor is. Kortom, er is genoeg te doen voor overheidsorganisaties in het kader van de Woo.
Invulling geven aan de daadwerkelijke uitvoering van de Woo is nog niet zo makkelijk. Het vraagt inzet van verschillende expertises (juridisch, informatievoorziening, veranderkunde) en er zijn bepaalde keuzes nodig in de organisatie. Wij hebben al vele overheidsorganisaties in de praktijk mogen helpen bij de voorbereiding én implementatie van de Woo. Deze kennis en ervaring delen wij graag met u in deze training. We geven inzicht in de te maken keuzes en helpen u bij het formuleren van concrete acties voor een stapsgewijze aanpak, die past bij het vertrekpunt van uw organisatie.
Wet open overheid, eendaagse training
Voor wie?
Deze training is ontwikkeld voor projectleiders en programmamanagers Wet open overheid die concrete inzichten willen om aan de slag te gaan met het publiceren van de van informatie onder de Woo en overzicht willen van de taken, rollen en verantwoordelijkheden die daarvoor nodig zijn. Uiteraard zijn geïnteresseerde projectleden of betrokken collega’s ook welkom.
Resultaat
Na afloop van deze training:
- heeft u inzicht in de laatste ontwikkelingen rondom de Woo(-index) en actieve openbaarmaking.
- heeft u inzicht in elke informatiecategorie en beschikt u over concrete tips voor het actief openbaar maken van de categorie.
- weet u wat u per categorie moet voorbereiden en beschikt u over een kader om concrete acties te nemen.
- heeft u concrete handvatten om invulling te geven aan de inspanningsverplichting.
- heeft u inzicht in de te maken keuzes en de te beleggen verantwoordelijkheden voor de implementatie van de Woo.
- kunt u de volgende dag concreet aan de slag met uw projectgroep!
Programma
De training bestaat uit vijf onderdelen:
- Woo-index en publicatieplatform. U ontdekt hoe de Woo-index werkt in relatie tot uw eigen organisatie. Ook leert u waarom en hoe een overheidsorganisatie een publicatieplatform kan kiezen voor het publiceren van informatie.
- Informatiecategorieën. U krijgt inzicht in de informatiecategorieën uit tranche 2 en 3 die mogelijk in 2025 verplicht worden om te publiceren. We lichten de aandachtspunten per categorie toe en geven concrete tips hoe u als projectleider een categorie kunt voorbereiden om te publiceren volgens de Woo.
- Invulling inspanningsverplichting. Naast verplichte openbaarmaking via informatiecategorieën biedt de Woo overheidsorganisaties de vrijheid om zelf te bepalen welke informatie relevant is voor publicatie. Tijdens de training geven we concrete handvatten voor uw organisatie om hiermee aan de slag te gaan en keuzes te maken.
- Organiseren van de Woo. U leert welke keuzes de projectleider kan maken bij het uitvoeren van de Woo. Daarbij lichten we toe welke rollen (bijv. Woo-redacteurschap) en verantwoordelijkheden er belegd moeten worden in de organisatie. Ook geven we tips over hoe u bestuurders en managers kunt betrekken en inzetten bij de implementatie.
- Bewustwording. U krijgt inzicht in de grootste knelpunten in de organisatie op het gebied van bewustzijn, houding en gedrag. Daarnaast leert u van best practices om het bewustzijn in de organisatie te verhogen.
Tijdens de training is er genoeg ruimte om met de andere deelnemers ervaringen en best practices uit te wisselen. U krijgt na afloop van de training de beschikking over de presentatie en alle gebruikte formats.
Werkwijze
Voorafgaand aan deze training inventariseren we wat uw organisatie en uzelf als projectleider al hebben gedaan aan de implementatie en het publiceren van de informatiecategorieën. Hiervoor vragen we u vooraf onze Woo-proof-scan in te vullen (dit neemt circa 10 minuten in beslag). Zo bent u verzekerd van informatie en acties die passen bij het vertrekpunt van uw organisatie.
Dit zijn uw trainers
Waar en wanneer
Uw investering
Omdat Berenschot is ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen wij, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden. Om administratieve lasten te kunnen dekken hanteren we bij btw-vrije producten en diensten een toeslag van 5% over de opleidings- en arrangementkosten.