De afgelopen jaren hebben wij sectorspecifieke kostprijsmodellen ontwikkeld en benchmarks uitgevoerd in diverse sectoren die te maken hebben met (gemeentelijke) druk op tarieven: jeugdbescherming/-reclassering, jeugd-GGZ, jeugd- en opvoedhulp, beschermd wonen en de hospicezorg.
Aanleiding voor deze trajecten is veelal dat tarieven onder druk staan, financiers van zorg geen goede onderbouwing kunnen geven bij de gestelde tarieven en daardoor veel discussie tussen aanbieders en financiers ontstaat. In de praktijk blijkt dat sectorspecifiek referentiemateriaal voor de verschillende kostprijsparameters (functiemix, productiviteit, overhead, opslagen) kan helpen om uit deze discussie te komen. Genoemde onderzoeken hebben inmiddels in het hele land geleid tot beter onderbouwde tariefafspraken voor de betreffende sectoren.
Doordat wij al jaren onderzoek uitvoeren naar de bedrijfsvoering van zorgaanbieders, kennen wij de opbouw van de kosten goed en zijn onze invulformats en de door ons gehanteerde definities herkenbaar. Door onze kostprijsbenchmarks kunnen wij gebruik maken van de gehanteerde methodiek en invulformats. Doorgaans gebruiken we ons eigen kostprijsmodel voor de zorg als uitgangspunt. Dit model is uitgebreid gevalideerd en getest. Het geeft inzicht in belangrijke kostprijselementen en laat zien aan welke ‘knoppen’ uw organisatie kan draaien.