Organisaties opereren in een complexe context van maatschappelijke, politieke en economische ontwikkelingen, wat vaak zorgt voor (de noodzaak tot) verandering. Duurzame verandering vraagt aandacht voor zowel de bovenstroom (organisatiestructuur, systemen, processen) als de onderstroom (gedragspatronen) in organisaties. Onze aanpak combineert deze elementen om te komen tot een integrale verandering.
Om daadwerkelijk de gewenste verandering te realiseren, bieden wij u een krachtige combinatie op maat van het ontwerp van een passende organisatiestructuur en gerichte interventies voor cultuur- en gedragsverandering. Zo heeft uw organisatie niet alleen een stevige basis wat betreft de organisatie van het werk in teams en afdelingen, maar ontwikkelt u ook de juiste gedragingen en waarden die deze nieuwe structuur ondersteunen. Tegelijkertijd bevordert deze structuur de gewenste cultuur, zodat een uitgebalanceerde organisatie ontstaat.
Door in verandertrajecten te kijken naar zowel de harde als zachte elementen van uw organisatie, legt u de fundamenten voor duurzame verandering. Samen met u bouwen we zo aan een toekomstbestendige organisatie die klaar is voor de uitdagingen van morgen.
Het veranderbalansmodel voor integrale organisatieverandering
Elke verandering vraagt om een duidelijke stip op de horizon. Wij helpen uw organisatie die stip te formuleren en te concretiseren. Om daar te komen, bepalen we eerst de gap – het verschil tussen de huidige en gewenste situatie. Bij deze analyse onderzoeken we zowel de harde als zachte elementen in uw organisatie, geven we inzicht in wat er ontbreekt en welke stappen er nodig om de gewenste situatie te bereiken.
Zodra de gap tussen de huidige en gewenste situatie inzichtelijk is, ontwikkelen we samen met u een effectieve veranderaanpak. Een helder en haalbaar plan om de verandering te realiseren, inclusief concrete interventies. Verder begeleiden we u bij de implementatie, helpen we bij het creëren van draagvlak binnen de organisatie en monitoren we de voortgang. Zo weet u zeker dat de verandering niet alleen goed van start gaat, maar ook succesvol wordt doorgevoerd en geborgd.
Met het boek 'Organization Design: Frameworks, Principles, and Approaches' biedt Jeroen van Bree, managing consultant bij Berenschot, een praktische gids op het hoogste niveau op het gebied van organisatieontwerp.
Na afloop van deze masterclass kunt u als volwaardig gesprekspartner optreden bij het ontwikkelen en implementeren van een geschikt organisatieontwerp!
In deze aflevering van Berenschot ToekomstPraat hebben we het met Henny Corten van Havenbedrijf Amsterdam over het begrip wendbaarheid. We gaan in op de kenmerken van een wendbaar organisatieontwerp. Waarom willen organisaties wendbaarder worden en hoe zorg je ervoor dat je blijvende verandering realiseert?
De wereld is volop in beweging. Nieuwe trends volgen elkaar in rap tempo op en bieden organisaties tal van mogelijkheden om te innoveren. Sommige ontwikkelingen brengen echter ook onzekerheden met zich mee. Dit stelt de continuïteit van veel organisaties op de proef. Organisaties wendbaar maken is belangrijker dan ooit. Niet alleen om nu te reageren op de veranderende realiteit, maar ook om in de toekomst relevant te blijven door te anticiperen op nieuwe kansen en bedreigingen.
Decentrale regelruimte betreft de mate van besluitvormingsbevoegdheid binnen teams. Wendbaar organiseren vraagt om de besluitvormingsmacht daar te leggen waar de besluitvormingsnoodzaak ontstaat.
Decentraliseren van staftaken betreft het geheel van taken gericht op ondersteuning van het primair proces. Stafdiensten leveren daarmee een indirecte, maar belangrijke bijdrage aan het functioneren van de organisatie.
Om te kunnen overleven in een wereld die steeds in beweging is, is een wendbare organisatie van groot belang. Doe de agile scan en kom erachter hoe wendbaar uw organisatie is ingericht. Binnen drie minuten weet u op welke onderwerpen uw organisatie goed scoort en waar u nog kunt verbeteren.
Een purpose, ofwel de hoofddoelstelling van een organisatie, krijgt de laatste jaren in de literatuur steeds meer aandacht. En terecht, gezien het grote belang van het concept. Toch zijn veel organisaties zich vaak niet bewust van de positieve en negatieve consequenties van het actief najagen van een purpose.
De arbeidsmarkt is continu in beweging. Trends als vergrijzing, digitalisering en robotisering dwingen organisaties zich in meer of mindere mate te herstructureren om deze uitdagingen met hun menselijk en economisch kapitaal aan te kunnen.
De (digitale) ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. De wereldwijde coronapandemie heeft hier nog een extra versnelling in aangebracht. Wat betekent dat voor de toekomst van werk en hoe kunnen organisaties hier adequaat op inspelen?
Veel organisaties zijn in beweging en proberen zich aan te passen aan de ontwikkelingen in de markt en de maatschappij. Organisatieontwikkeling, verandering, het aanpassen van de structuur, cultuurverandering is dan ook aan de orde van de dag. Weerstand wordt hierbij vaak ten onrechte gezien als een lastig iets. In deze blog vertel ik meer over wat weerstand u kan opleveren én geef ik enkele tips om er effectief mee om te gaan.