Mobiliteitspodcast aflevering 1 | Berenschot podcasts

Over de race naar 0 emissie

Podcast
Over de race naar 0 emissie

Deel deze podcast

Datum

15 maart 2021

In de eerste aflevering gaan we in op de mobiliteitstransitie. Hoe ziet mobiliteit eruit in 2030 en welke keuzes moeten we maken om dit zo duurzaam mogelijk te maken?

Derk Loorbach is hoogleraar sociaaleconomische transities aan de Erasmus Universiteit en directeur van Onderzoeksinstituut DRIFT. In deze aflevering gaan we met hem in gesprek over zijn visie op dit thema.

Thema's omtrent mobiliteitstransitie

Klimaatdoelen

Als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, moeten er keuzes gemaakt worden. De mobiliteitstransitie kan leidend zijn in het behalen van deze doelen. Maar waar moet je in investeren om een zo duurzaam mogelijke mobiliteitsmix te creëren? En waarin juist niet?

Lees hier meer over de klimaatdoelen.

Transitiemanagement

Wat is er nodig om blijvende verandering in onze mobiliteitsmix teweeg te brengen? Hoe vertalen collectieve maatregelen zich naar individuele gedragsverandering?

Lees hier meer over transitiemanagement.

Invloed van de coronapandemie

Wat voor invloed heeft de pandemie op ons reisgedrag? Is deze invloed blijvend, of vallen we naar verloop van tijd weer terug op ons oude gedrag?

Lees hier meer over de invloed van de coronacrisis op mobiliteit in de stad.

Highlights aflevering 1

Hoe start een transitie?

Loorbach: Het transitiedenken leert ons dat gedragsverandering begint bij het individu. De collectieve verandering vindt vervolgens plaats door invloeden van de omgeving: doordat we andere mensen een bepaald gedrag zien vertonen, passen we ons daarop aan. Daarnaast reageren we op prikkels: als het ene product duurder is dan het ander, zijn we geneigd om de goedkopere variant te kiezen. Het is dus de taak van het kabinet om de context van onze mobiliteitskeuzes dusdanig te veranderen, dat gewenst gedrag de norm wordt.

Blijf op de hoogte van de laatste podcasts

Meld u aan voor onze nieuwsbrief