Monitoring & evaluatie preventieprogramma | Berenschot cases

Monitoring & evaluatie preventieprogramma provincie Flevoland

Case
Monitoring & evaluatie preventieprogramma provincie Flevoland

Deel deze case

Datum

28 december 2020

Opdrachtgever

Provincie Flevoland

De provincie Flevoland heeft de ambitie om samen met partners een gezonde, veilige, welvarende en veerkrachtige samenleving te stimuleren in haar werkgebied. Hiervoor heeft zij het programma Krachtige Samenleving opgezet. Om de provincie inzicht te bieden in de stand van zaken – doen we de goede dingen en doen we de dingen goed? – richten wij de monitoring en evaluatie van het programma in.

Veelkoppige uitdaging

De provincie Flevoland heeft het bevorderen van een krachtige samenleving benoemd als één van haar zeven opgaven. Met het programma Krachtige Samenleving wil zij bijdragen aan een trendbreuk op het gebied van gezondheid en sociale veerkracht van Flevolanders ten opzichte van Nederland. Geen eenvoudige opgave, want de invloed van de provincie op inwoners is beperkt in relatie tot bijvoorbeeld gemeenten en zorginstellingen. De Krachtige Samenleving raakt veel kerntaken van de provincie, maar is een domein dat vooral bij Rijk en gemeenten is belegd. Daarnaast gaat het niet alleen over fysieke gezondheid, maar bijvoorbeeld ook over participatie op de arbeidsmarkt en mentaal welbevinden. Het concept van positieve gezondheid staat hierbij centraal.

Ik was eigenlijk al vijftien jaar op zoek naar een beter passende methode om te evalueren en monitoren. – programmamanager Krachtige Samenleving, provincie Flevoland

Effectiever middelen inzetten

Wij begeleiden de inrichting van monitoring en evaluatie van het programma. Door in een vroeg stadium stil te staan bij de beoogde werking en doelen van het programma, komen we al voor de uitvoering van activiteiten tot inzichten die de aanpak versterken en de impact vergroten. Tijdens het evalueren staan we niet alleen stil bij de uitkomsten, maar ook bij de gezette stappen om daar te komen en welke factoren de impact hebben versterkt of verzwakt. Die inzichten gebruiken we in de plannen voor nieuwe inspanningen. Zo kan de provincie haar beperkte middelen effectiever inzetten en gebruikmaken van andere mogelijkheden om doelen te bereiken. Gedurende het hele traject trekken we samen op; zo leert de provincie hoe zij deze werkwijze in de toekomst zelf kan toepassen.

Doorontwikkelen

Deze aanpak leidt gaandeweg tot nieuwe inzichten, waardoor het programma zich nog tijdens de looptijd kan doorontwikkelen. Focussen op zaken waar de provincie wél invloed op heeft, is niet alleen effectiever maar ook een stuk leuker om aan te werken. Wij ontlenen deze werkwijze aan wetenschappelijke inzichten over implementatie en het meten van impact op een kwalitatieve manier. Dit passen we ook toe in andere typen zorginstellingen of voor andere subsectoren, bijvoorbeeld recentelijk voor onderzoeken voor het ministerie van VWS en Zorginstituut Nederland.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd

Meer weten over dit onderwerp?