Gedragen convenant Regio Deal Veluwe | Berenschot cases

Gedragen convenant Regio Deal Veluwe voor provincie Gelderland

Case
Gedragen convenant Regio Deal Veluwe voor provincie Gelderland

Deel deze case

Datum

21 januari 2025

Samen met de VeluweAlliantie en het programma Vitale Vakantieparken werkt de provincie Gelderland binnen de Regio Deal Veluwe aan het versterken van de brede welvaart op de Veluwe. Berenschot ondersteunde genoemde partijen bij het opstellen van de propositie en aanvraag van een nieuwe Regio Deal Veluwe. Twee maanden na de aanvraag was er goed nieuws: het Rijk kende de regio € 20 miljoen toe.

Nieuwe perspectieven

De Regio Deal kent een viertal doelen, waaronder het bieden van nieuwe perspectieven voor (de Gouden Randen van) de Veluwe en het verbeteren van bestemmingsmanagement. “Denk aan het verbeteren van recreatieve uitloopgebieden, want de Veluwe is populair en staat daardoor onder druk. Door mensen te verleiden elders te gaan recreëren en zich te verspreiden naar de zogeheten gouden randen, zoals de IJsselvallei, willen we die druk verminderen”, zegt Jan Bosch, accounthouder van de VeluweAlliantie (voorheen Veluwe op 1) en het programma Vitale Vakantieparken bij de provincie Gelderland en vanuit die rol nauw betrokken bij de bestaande en nieuwe Regio Deal Veluwe.

Sociale component

Daarnaast heeft de Regio Deal een belangrijke sociale component, gericht op het verbeteren van de leefbaarheid, inclusiviteit en betrokkenheid op en rond de Veluwe. Het doel is om zo veel mogelijk inwoners en gebruikers van de regio mee te laten doen en mee te laten profiteren van de resultaten van deze Regio Deal. Een concreet voorbeeld hiervan is het initiatief ‘Camping van Ons’, dat erop gericht is om mensen met een smalle beurs een betekenisvolle, kwalitatief goede vakantie te blijven bieden. “We willen hun die mogelijkheid en voorzieningen bieden en zo de Veluwe voor alle Nederlanders beschikbaar en toegankelijk maken”, aldus Bosch. Binnen de Regio Deal Veluwe vervult de provincie Gelderland de rol van kassier en verstrekt zij subsidies aan partijen en projecten, die passen binnen de doelen en opgaven die zijn gedefinieerd in de Regio Deal Veluwe. 

Complexe onderhandelingen

Om de doelen en opgaven te realiseren dienden partijen een convenant op te stellen, waarvoor opnieuw een beroep werd gedaan op Berenschot. “Een goed convenant vergt complexe onderhandelingen, iets wat wij er naast onze dagelijkse werkzaamheden bij moeten doen”, zegt Bosch. “De drie partijen hebben weliswaar dezelfde hoofddoelen maar verschillende speerpunten en projecten. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij vele verschillende partijen, waaronder 21 gemeenten en een groot aantal kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Ook moet het convenant op draagvlak kunnen rekenen bij het Rijk. De betrokkenen moeten er samen uitkomen en daartoe moet je hun belangen weten te verbinden. Dan is het fijn dat een neutrale partij als Berenschot die ophaalt en hierover meedenkt bij de afwegingen.”

Substantieel belang

Inhoudelijk was er aan de onderhandelingstafel soms “gezonde discussie over welke inzet op welke onderwerpen”, zo schetst Bosch. “Waar de één minder op in wil zetten, kan voor de ander heel belangrijk zijn. Het heeft een enkele keer wel geknetterd, ook dan is een onafhankelijke partij prettig. Op spannende momenten wist Berenschot met een belrondje vooraf belangrijke punten en gevoeligheden te inventariseren, wat de gesprekken ten goede kwam. Vergeet niet: de Regio Deal is van substantieel belang voor de VeluweAlliantie en Vitale Vakantieparken om projecten te kunnen uitvoeren.” 

Mede dankzij de inzet van Berenschot hebben we nu voldoende haakjes en inhoud om mooie projecten te draaien

- Jan Bosch, accounthouder van de VeluweAlliantie 

Snelkookpan

Naast de complexe inhoud en een veelheid aan partijen en stakeholders was er nog een uitdaging: de harde deadline. “Planning en het regelen van praktische zaken is heel belangrijk in zo’n snelkookpan met veel bestuurlijke afstemming. Hierin heeft Berenschot ons ontzorgd, zodat wij de handen vrij hadden voor de inhoud. Samen zijn we er zo in geslaagd een passend verhaal te weven”, stelt Bosch. “Daarnaast konden we indien nodig terugvallen op de backoffice van Berenschot, bijvoorbeeld om bepaalde juridische zaken te checken of om op basis van de ervaring van Berenschot met andere Regio Deals voorbeelden voor deze regio uit te werken.”

Voldoende haakjes

Half oktober dit jaar werd het convenant ondertekend door betrokken partijen, die zich tevreden tonen over de nieuwe Regio Deal Veluwe. Bosch: "€ 20 miljoen is een mooi resultaat en laat ook zien dat het Rijk onze prestaties van de vorige Regio Deal waardeert. En mede dankzij de inzet van Berenschot hebben we nu voldoende haakjes en inhoud om mooie projecten te draaien.” De nieuwe Regio Deal Veluwe is 6 januari 2025 geopend en loopt tot december 2029.

Blijf op de hoogte van onze laatste klantcases

Meld u aan voor onze nieuwsbrief