Saskia Langbroek toezichthouder bij Stedelijk Museum Breda

Saskia Langbroek in haar kracht als toezichthouder bij Stedelijk Museum Breda

Case
Saskia Langbroek in haar kracht als toezichthouder bij Stedelijk Museum Breda

Deel deze case

Datum

13 maart 2024

Opdrachtgever

Stedelijk Museum Breda

Na twintig jaar in de financiële wereld was het voor Saskia Langbroek tijd om iets anders te gaan doen. In plaats van een sabbatical rolde zij in 2014 direct in een mooie opdracht voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanuit haar succesvolle bedrijf helpt ze organisaties bij de inrichting, uitvoering en verantwoording van revolverende fondsen. Daarnaast is ze een toegewijde toezichthouder met een passie voor kunst en cultuur. Vanuit die achtergrond is Saskia met ingang van 27 november toegetreden tot de raad van toezicht bij het Stedelijk Museum Breda. Berenschot begeleidde het werving-en-selectieproces.

Geen onbekend terrein

Het museum was voor Saskia geen onbekend terrein. Met enige regelmaat was zij er al te vinden vanwege de mooie tentoonstellingen en aangename sfeer. Ze benadrukt dat het museum meer is dan alleen een zaal met schilderijen. “Er gebeurt echt van alles,” zegt ze. “Er is een educatief deel en er zijn exposities over wat er in Breda gebeurt. Daarnaast zit het museum echt midden in de binnenstad. Het Stedelijk Museum Breda zoekt voortdurend naar manieren om de verbinding met de gemeenschap te verdiepen. Dat vind ik mooi.”

Positief beeld

Nu komen er in de huidige krappe arbeidsmarkt veel vacatures voorbij, ook als het gaat om toezichthoudende rollen. Toch viel deze vacature op en na een telefoongesprek met Dorinda Honkoop, consultant executive Search, werd Saskia alleen maar meer enthousiast. “Natuurlijk was ik getriggerd omdat het om het Stedelijk Museum Breda ging. Ik woon dicht bij Breda en ben dus ook regionaal betrokken. Daarnaast ben ik opgegroeid met kunst en cultuur. Maar mijn interesse werd ook gewekt doordat Dorinda zo positief vertelde over de huidige raad. Ik zit sinds 2012 in verschillende raden en uit mijn ervaring weet ik hoe belangrijk een goed werkend team is.”

Mijn kracht ligt in mijn uitgebreide ervaring in toezichthoudende functies, brede financiële achtergrond en mijn persoonlijke interesse voor het culturele domein.

Snelle match

“Het Stedelijk Museum Breda is een kleinschalig museum met een bescheiden raad, maar het bruist van ambitie,” vertelt Saskia enthousiast. “Wat het echt bijzonder maakt, is dat zij het vermogen hebben om zowel intern als extern de ruimte op te zoeken en een sterke verbinding te leggen met de maatschappij en de diverse doelgroepen.”

Vanwege de kleine bezetting van de raad dienen de leden generalist te zijn, iets wat Saskia eveneens aanspreekt. Met haar kennis en inzicht in financiën en bedrijfsvoering, was de match als lid van de raad van toezicht en tevens lid van de auditcommissie snel gemaakt.

“Mijn kracht ligt in mijn uitgebreide ervaring in toezichthoudende functies, brede financiële achtergrond en mijn persoonlijke interesse voor het culturele domein”, stelt Saskia. “Op basis van deze ervaring breng ik een waardevol perspectief in op het strategisch leiden van een organisatie als het Stedelijk Museum Breda. Verder kan mijn bedrijfsmatige blik evenwicht brengen in de sector.”

Ingewikkelde opgave

In dat kader levert Saskia graag een bijdrage  aan een immer lastig punt voor het museum en de bredere culturele sector: financiën. “De opgave is het verwerven van voldoende middelen om een solide programmering op te zetten en genoeg publiek aan te trekken om die middelen te rechtvaardigen. De gemeente Breda is hierin ook een cruciale factor. We zijn afhankelijk van wat zij in cultuur willen investeren. Het is echt ingewikkeld.”

Tegelijkertijd tempert Saskia de verwachtingen rond een meer commerciële benadering en externe investeringen in de sector. “Commercialiseren en investeerders binnenhalen klinkt aantrekkelijk, maar blijkt in de praktijk erg lastig. Je kunt vaak alleen middelen aantrekken als je aantoont dat je daar iets voor teruggeeft.” Ze wijst op de unieke uitdagingen van een museum, waar tastbaarheid en meetbaarheid van impact moeilijk aan te tonen zijn, ook in het licht van de nieuwe CSRD-regelgeving en het meten van duurzame ontwikkelingsdoelen.

De kernvraag is dan ook hoe de culturele sector commerciëler kan worden en particuliere middelen kan aantrekken met behoud van het maatschappelijke karakter. “Dat is de grootste uitdaging”, bevestigt Saskia. In dat licht heeft ze alle vertrouwen in de bekwaamheid van de bestuurders van het museum en kijkt ze uit naar een nadere ontmoeting met het gehele team van het museum in januari.

Prettig en persoonlijk

Over de ondersteuning en begeleiding van Berenschot, is Saskia positief. “Het proces was heel prettig en persoonlijk. Ik kom veel bureaus tegen, maar dit was echt bijzonder. Dat begon al met het plezierige contact met Dorinda en haar collega Jolanda, en ook het bloemetje dat ik thuisgestuurd kreeg na mijn benoeming was echt geweldig”, zegt ze. “Het is een leuk team, je voelt gewoon dat het klopt.”

Dat gevoel werd versterkt door het eerlijke verhaal dat ze van beide Search-consultants ontving. “Daardoor kwam ik niet voor verrassingen te staan. Het feit dat ik op elk moment in het proces –vanaf het eerste contact tot aan het gesprek en het persoonlijk manifest – wist waar ik aan toe was, heb ik als zeer aangenaam ervaren. Ik heb echt kunnen doen wat bij mij past.”

Met haar betrokkenheid en toewijding belooft Saskia een waardevolle aanwinst te zijn voor het Stedelijk Museum Breda: een toezichthouder die vastbesloten is om de schatten van dit kleinschalige museum te delen met een groter publiek.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste klantcases

Meld u aan voor onze nieuwsbrief