Krijgt u signalen van vermeend niet-integer gedrag of een integriteitsschending zoals belangenverstrengeling, ongewenst gedrag, bevoordeling, machtsmisbruik, nepotisme, identiteitsfraude, het niet melden van nevenfuncties of het lekken van informatie? Wij helpen u graag met de uitvoering van onafhankelijk en objectief integriteitsonderzoek.
‘Dit is voor mij gelukkig de eerste keer en ik hoop het nooit meer mee te maken.’ - een veelgehoorde uitspraak van leidinggevenden of bestuurders die zich geconfronteerd zien met een melding over niet-integer gedrag. Ook u kan het zomaar overkomen: een incident of een vermoeden van een integriteitsschending. Een bestuurder die het bedrijf van zijn partner zou hebben bevoordeeld, een ambtenaar die zich mogelijk schuldig maakt aan financiële fraude of een directeur die misbruik maakt van zijn positie. Betrokkene(n) beseffen vaak direct dat ze er ‘iets’ mee moeten. Maar wat? En hoe dan? Wij helpen u graag de juiste stappen te zetten.
De meeste onderzoeken voeren wij uit onder onze eigen vlag. Dit doen we onder andere voor gemeenten, provincies, waterschappen, ministeries, zbo’s, woningcorporaties, kennis- en zorginstellingen, hogescholen en universiteiten, gemeenschappelijke regelingen en uitvoeringsorganisaties. Ook doen we onderzoeken in opdracht van een commissie van wijzen, een deskundigencommissie, het Huis voor Klokkenluiders of de Integriteitscommissie van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De onderzoeken hebben meestal betrekking op het handelen van burgemeesters, wethouders, andere bestuurders, volksvertegenwoordigers, topambtenaren of medewerkers. We ondersteunen u onder meer met de volgende soorten onderzoek:
Denk aan onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling, bevoordeling, machtsmisbruik, nepotisme, identiteitsfraude, het niet melden van nevenfuncties, het lekken van informatie of financiële fraude en andere handelingen die vermeend niet in lijn zijn relevante wet- en regelgeving (zoals de gedragscode). Deze onderzoeken zijn veelal persoonsgericht.
Dit betreft zaken waarbij het maatschappelijk belang in het geding is, een belang dat het individuele belang overstijgt. Denk aan schending van de interne regels van een werkgever, een gevaar voor de veiligheid, volksgezondheid of het goed functioneren van de openbare dienst. Onderzoeken naar misstanden gaan bijvoorbeeld over een angstcultuur binnen een organisatie met een publiek belang of zelfverrijking op grote schaal.
Op basis van een wetenschappelijk onderbouwd toetsingskader brengen we de omgangscultuur en sociale veiligheid in beeld. Dit hebben we inmiddels voor tientallen (overheids)organisaties gedaan.
Dit zijn onderzoeken waarbij mogelijk sprake is van (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten en/of agressie en geweld. Deze onderzoeken kunnen persoonsgericht zijn maar dat hoeft niet het geval te zijn.
Door onze jarenlange ervaring in het doen van onderzoek hebben wij een beproefde methode ontwikkeld. Kernwoorden zijn: onafhankelijk, zorgvuldigheid, vertrouwelijkheid, proportioneel en het creëren van een veilige omgeving waarbinnen mensen hun verhaal willen doen staan daarin centraal.
Wij zijn transparant over de manier hoe wij persoonsgericht onderzoek doen. Ons onderzoeksprotocol, privacyverklaring en klachtenregeling zijn uniform en openbaar.
Integriteitsonderzoeken raken vaak de persoonlijke levenssfeer. Conform de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr) is voor uitvoering van deze onderzoeken een vergunning nodig. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft Berenschot deze vergunning verleend (POB-nummer 1622).
Dit betekent dat Berenschot gehouden is aan de Privacygedragscode en dat meerdere Berenschot-adviseurs gelegitimeerd zijn om persoonsgerichte onderzoeken uit te voeren, omdat zij voldoen aan de wettelijke opleidings- en betrouwbaarheidseisen.