Integriteit vormt de basis van de geloofwaardigheid van het openbaar bestuur. Inzicht in mogelijke risico’s voor toekomstige bestuurders op het gebied van integriteit stelt uw organisatie én de kandidaat in staat zich voor te bereiden op risico’s en te behoeden voor niet-integer gedrag.
Berenschot is marktleider op dit gebied en helpt u hier graag bij. Wij voeren al meer dan tien jaar risicoanalyses integriteit uit bij meer dan honderd (semi-)publieke organisaties, waaronder gemeenten, waterschappen, provincies en woningcorporaties. Onze ervaring is dat bij meer dan 80 procent van de kandidaten sprake is van één of meer risico’s.
Wij voeren dergelijke risicoanalyses ook uit bij topmanagers- en -ambtenaren, griffiers en toezichthouders. Tevens is de risicoanalyse in aangepaste vorm inzetbaar bij net verkozen volksvertegenwoordigers.
Berenschot heeft door de jaren heen een beproefde risicoanalyse integriteit ontwikkeld. De doorlooptijd van een risicoanalyse integriteit is gemiddeld 5 tot 10 werkdagen. Indien gewenst kan deze echter sneller worden uitgevoerd. Ter illustratie beschrijven we hieronder de aanpak bij een kandidaat:
Dankzij onze methodische aanpak zijn wij in staat de risicoanalyse snel, zorgvuldig en tegen aantrekkelijke voorwaarden voor u uit te voeren.
• Zodra de kandidaten bekend zijn, kunnen wij van start gaan. Indien gewenst kunnen wij de risicoanalyse voor een kandidaat, maar ook voor een heel college binnen één week uitvoeren.
• Het persoonlijke gesprek met de kandidaat kan zowel face-to-face als digitaal gevoerd worden door twee ervaren Berenschot-adviseurs.
• Alle kandidaten kunnen als bestuurder gratis gebruikmaken van onze helpdesk integriteit. Deze helpdesk voorziet bestuurders van advies bij dilemma’s.
• Wij werken met een vaste prijs per kandidaat. Bij screening van meerdere kandidaten ontvangt u korting naar rato.
Wij zijn ons er terdege van bewust dat gedurende de risicoanalyse integriteit vertrouwelijke en gevoelige informatie wordt verwerkt. We gaan dan ook op zorgvuldige, vertrouwelijke en proportionele wijze om met de gegevens die de kandidaat verstrekt. Persoonsinformatie wordt alleen vastgelegd indien dit noodzakelijk is in het licht van de risicoanalyse integriteit en niet langer bewaard dan nodig.
De risicoanalyse raakt mogelijk ook de persoonlijke levenssfeer van de kandidaat. Conform de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr) is voor uitvoering van deze onderzoeken een vergunning nodig. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft Berenschot deze vergunning verleend (POB-nummer 1622). Daarnaast is Berenschot aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.