Nederland staat voor een aantal complexe maatschappelijke opgaven, zoals het woningtekort, passende jeugdzorg, de energietransitie en de klimaatopgave. Van de overheid wordt verwacht dat zij, in samenwerking met stakeholders, gedragen, werkbare én samenhangende oplossingen realiseert. Doordat dergelijke opgaven dermate ingewikkeld en met elkaar verweven zijn, volstaat de traditionele aanpak van overheidsorganisaties niet meer. Het vraagt om een andere manier van denken, werken en sturen en om multidisciplinair samenwerken.
De relatie tussen overheid en samenleving verandert. Participatief werken wordt steeds belangrijker en overheden hebben de samenleving steeds meer nodig bij het oplossen van vraagstukken. Denk aan burgerparticipatie bij bouwprojecten, in het sociaal domein of bij het behoud van lokale voorzieningen. Tegelijkertijd vindt er steeds meer overheidsparticipatie plaats als overheden meedoen met burgerinitiatieven of inwoners de ruimte geven om een overheid te challengen. Om tot een tevreden samenleving en overheid te komen, is een productief samenspel nodig tussen politiek, bestuur, samenleving en organisatie. Dat is echter niet vanzelfsprekend.
Integriteit, niemand kan er nog omheen. Het is van wezenlijk belang voor het goed functioneren van (semi)publieke organisaties. Het thema is niet iets uit de boekjes en valt niet te vangen in termen als goed-fout of zwart-wit. Er is sprake van een grijs gebied. Lag de nadruk in de voorbije jaren op het reageren op incidenten, nu gaat het steeds meer om het voorkomen ervan.
Maatschappelijke opgaven realiseren door invulling te geven aan opgavegericht werken.
Als overheidsorganisatie beter participatief werken aan mooiere resultaten voor de maatschappij.
Het borgen, bevorderen en vormgeven van een integere en weerbare organisatie. Daarover geven we advies en bieden we praktische ondersteuning.
Van complexe vraagstukken naar praktische oplossingen. Wij helpen bij het realiseren van uw doelstellingen en ambities.