Wie ben je?
Sinds 2020 ben ik werkzaam als bestuurder bij gehandicaptenzorgorganisatie 's Heeren Loo. Daarnaast ben ik zo’n vijf jaar actief als lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). In het verleden heb ik uiteenlopende functies vervuld, van verpleegkundige tot bestuurder en toezichthouder, in vrijwel alle sectoren van de gezondheidszorg.
Welke deskundigheid heb je op het gebied van regeldruk?
In de zorg werkt de huidige manier van verantwoorden al een tijd niet meer. Toch laat verbetering lang op zich wachten. In 2023 was ik betrokken bij het advies 'Is dit wel verantwoord?' van de RVS. Dit advies analyseert en beschrijft de achtergrond van blijvende problemen bij de huidige verantwoordingspraktijk. Ook staan er aanbevelingen in voor een paradigmashift in verantwoorden gericht op maatschappelijke opgaven, voor alle spelers in het krachtenveld.
Waar ligt in jouw ogen een rol voor de bestuurder bij meer tijd voor zorg?
Als bestuurder is het belangrijk om samen met toezichthouders en medewerkers met enige regelmaat stil te staan bij waarom wij op aarde zijn. En vanuit dat bestaansrecht alle beleid te richten op de drie publieke waarden van onze zorg: kwaliteit van zorg, borgen van toegankelijkheid en betaalbare zorg. Momenteel staat er veel spanning op het toegankelijk houden van de zorg en ondersteuning. Dan zijn vragen gerechtvaardigd als 'doen wij nog de goede dingen op de juiste manier?'. De eigen organisatie zo veel mogelijk ontregelen helpt die vraag te beantwoorden. Belangrijk daarbij is je te realiseren dat niet alle risico's te vermijden of door zorgvuldigheid en eindeloze registraties af te dekken zijn. En je richting externen, zoals de eigen accountant of het zorgkantoor/de zorgverzekeraar, bij het opvragen van gegevens steeds de vraag over nut en noodzaak te stellen. Het is de rol van elke bestuurder om samen met collega-bestuurders (bijvoorbeeld in de eigen brancheorganisatie) dit thema onverminderd en blijvend aan de orde te stellen.