Spreker Danny van Deursen | Berenschot

Danny van Deursen

Danny van Deursen is MT lid Patiënt en Zorgordening bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Maak kennis met Danny en ontdek waar in haar ogen de bestuurder aan zet is bij meer tijd voor zorg.
Danny van Deursen

Wie ben je?

Danny van Deursen, MT-lid bij de directie Patiënt en Zorgordening van het ministerie van VWS. Met een heel bevlogen team werk ik aan het verminderen van administratietijd in de zorg via het programma (Ont)Regel de Zorg (ORDZ). 

Welke deskundigheid heb je op het gebied van regeldruk?

In alle eerlijkheid ben ik zowel veroorzaker van nieuwe regels als opruimer als ze niet proportioneel zijn. Een voorbeeld daarvan was eerder dit jaar de vereenvoudiging van de openbare jaarverantwoording en de verhoging van de grens voor de verplichting van een intern toezichthouder.
Binnen VWS werk ik met veel collega’s aan de vermindering van regeldruk als topprioriteit. Dat gaat concreet over de mogelijkheden van digitalisering en AI, geen nieuwe regeldruk bij nieuw beleid, bestaand beleid vereenvoudigen en waar mogelijk dereguleren. Samen met de speciaal gezanten en alle betrokken partijen in de Regiegroep Aanpak Regeldruk geven we uitvoering aan een werkagenda waarin we het vertrouwen in de zorgprofessional als uitgangspunt nemen en de regeldruk merkbaar verminderen.


Waar ligt in jouw ogen een rol voor de bestuurder bij meer tijd voor zorg?

Over de noodzaak van meer tijd voor zorg is geen discussie, en toch is het een heel taai onderwerp dat niet kan zonder inzet van de bestuurder. Ik zie daar drie manieren voor:

  • Wil je dat zorgverleners in totaal niet meer dan 20% van hun tijd aan nuttige administratieve taken besteden, dan zul je daar als bestuurder 20% van je tijd aan moeten besteden. 
  • Zet de eerste stap om de status quo te doorbreken en het vertrouwen in de zorgprofessional centraal te stellen in de systemen. Bij onze eigen bestuurders zie ik de ambitie om tot concrete maatregelen te komen en de bereidheid om te stoppen met wat niet werkt en de risico’s te accepteren. 
  • Het is een strategische veranderopgave om binnen je eigen organisatie tot concrete en merkbare resultaten te komen. Een opgave waarbij je ons als VWS, samen met alle ‘vragende’ systeempartijen, in kunt en moet zetten. De tijd van naar elkaar wijzen en de administratieve lasten als een vast gegeven beschouwen, is voorbij.