De bouw- & infrasector is dagelijks bezig met de toekomst, waarbij de branche letterlijk vandaag bouwt aan het Nederland van morgen. Dat betekent nu keuzes maken over hoe Nederland er in 2030 kan uitzien. In opdracht van de brancheorganisatie helpt Berenschot richting geven aan die keuzes én zo aan de toekomst. Tevens vervulden wij het projectleiderschap in dit traject.
Vier centrale thema’s
Bij de overweldigende hoeveelheid trends en ontwikkelingen is het voor bouw- en infrabedrijven soms lastig te bepalen met welke ontwikkelingen zij rekening moeten houden. Welke kansen ontstaan er? Wanneer stap je in? Waar moet je je als bedrijf op voorbereiden? Om bedrijven in de bouw- en infrasector hierin te begeleiden, ontwikkelt de brancheorganisatie een toekomstverkenning 2030 op basis van vier centrale thema's:
- Ruimtelijke spreiding van functies.
- Energietransitie en infrastructuur.
- Toekomst van werk.
- Waarde van bouwen.
Verschillende perspectieven
Met hulp van diverse deskundigen en leden van de brancheorganisatie is de toekomst richting 2030 verkend. De vier genoemde grote maatschappelijke opgaven worden vanuit verschillende perspectieven (mens/sociaal, technologie, duurzaamheid, etc.) belicht. Als vertrekpunt voor de verkenning is vier Nederlandse prominenten gevraagd hier een essay over te schrijven. Zo geeft hoogleraar Alexander Rinnooy Kan zijn visie op de toekomst van werk en schetst de Nederlandse waterstofgezant Noé van Hulst zijn visie op de energietransitie.
Bij de totstandkoming van deze toekomstverkenning zijn naast bedrijven, ondernemers en specialisten uit de sector ook deskundigen op andere terreinen betrokken. Verder hebben we deskresearch gecombineerd met een uitvraag onder leden. Tijdens diverse expert- en denksessies zijn de verschillende thema’s en de impact ervan op de sector besproken.
Startsein voor het gesprek
Naast prikkelende toekomstbeelden laten praktische cases specifieke trends en ontwikkelingen zien, zoals de circulaire weg en de stad van de toekomst. Het Economisch Instituut voor de Bouw levert kwantitatieve doorrekeningen van de toekomstbeelden, evenals de demografische en economische ontwikkelingen richting 2030. De uitkomsten van de toekomstverkenning zijn voor de brancheorganisatie het startsein voor het gesprek over het Nederland van morgen, met een landelijk congres als aftrap.