Werkconferentie Waterschap Rivierenland rond Water Bodem Sturend | Berenschot cases

Werkconferentie Waterschap Rivierenland rond Water Bodem Sturend

Case
Werkconferentie Waterschap Rivierenland rond Water Bodem Sturend

Deel deze case

Datum

08 april 2025

Uit klimaatscenario’s blijkt dat na 2050 de opgaven rond water groter worden. Weersextremen leiden tot extra wateroverlast en steeds vaker tot watertekorten. Naast klimaat en water maken ook energie, wonen, biodiversiteit en landbouw aanspraak op de schaarse ruimte.

“Bij het bepalen van locatiekeuzes en het uitvoeren van ontwikkelingen, zoals de aanleg van een nieuwe woonwijk, een nieuw industrieterrein of klimaatbassins, moeten we daarom meer rekening houden met de fysieke kenmerken van een gebied”, zegt Martijn Boss, projectleider Water Bodem Sturend bij Waterschap Rivierenland. “Hiervoor nemen wij water en bodem sturend als uitgangspunt, zodat we over honderd jaar nog steeds over een veilig, betaalbaar en betrouwbaar watersysteem kunnen beschikken.”

 

Informatieniveau stapje hoger

Het werkgebied van Waterschap Rivierenland ligt tussen de grote rivieren, vanaf de Duitse grens tot aan Kinderdijk, en omvat 22 gemeenten. “Gemeenten nemen veel belangrijke beslissingen in hun bestemmingsplannen. Daarom is het voor ons van belang verbinding met hen te zoeken en te praten over de opties en juiste keuzes”, aldus Boss. Om het gesprek tussen de eigen bestuurders en wethouders en raadsleden te faciliteren, vroeg het waterschap Berenschot om ondersteuning bij het organiseren van een werkconferentie. “Doel was iedereen een stapje vooruit te helpen op informatieniveau: wat komt er op ons af, hoe kunnen we daarmee omgaan, wat zijn onze uitdagingen en hoe kunnen we die het beste aanpakken? Dit aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden.”

Bij het bepalen van locatiekeuzes en het uitvoeren van ontwikkelingen, zoals de aanleg van een nieuwe woonwijk, een nieuw industrieterrein of klimaatbassins, moeten we meer rekening houden met de fysieke kenmerken van een gebied.

Martijn Boss, projectleider Water Bodem Sturend bij Waterschap Rivierenland

 

Rollenspel

De werkconferentie startte met een plenair gedeelte, waarbij de Deltacommissaris de opgaven voor de komende vijftig jaar schetste. Daarna gingen bestuurders in workshops, na een inleiding door een expert, met vier verschillende onderwerpen aan de slag aan de hand van stellingen of een serious game. “Dit betrof een rollenspel rond de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk, waarbij iedereen een rol had als belanghebbende en onder bepaalde randvoorwaarden moest proberen tot een vergelijk te komen voor de uitvoering”, vertelt Boss. “Zo wilden we deelnemers laten ervaren hoe moeilijk het is om ambities te realiseren. Ze konden punten scoren als ze dicht bij hun ambitie bleven en wegbleven bij minimale normen. Echt een uitdaging als je met alle rollen aan tafel zit.” De middag werd afgesloten met een panelgesprek met twee bestuurders van gemeenten en twee van het waterschap.

 

Overall-blik

In totaal trok de werkconferentie zo’n vijftig deelnemers, van wie de helft wethouders en raadsleden uit gemeenten in het werkgebied en verder twintig eigen algemeen bestuurders en betrokkenen vanuit provincies en bestuurlijke overleggen. “De reacties waren positief, deelnemers vonden het belangrijk om informatie tot zich te nemen en te horen wat de uitdagingen en mogelijkheden zijn. Maar vooral om elkaar te ontmoeten en dergelijke zaken te bespreken”, zegt Boss, die zich tevreden toont over de inzet van Berenschot. “We zaten aardig omhoog en zij hebben de organisatie van de workshops een stap verder gebracht qua thema en vorm. Je hebt toch zo’n overall-blik nodig. En, heel knap, ze hebben in die korte tijd zelf die serious game ontwikkeld en uitgevoerd.”

Blijf op de hoogte van onze laatste klantcases

Meld u aan voor onze nieuwsbrief