Carrièreswitchers met de juiste motivatie en capaciteiten zetten zich na een interne opleiding in voor de Brabantse overheid. Een vernieuwende aanpak, waarbij Berenschot het werving-en-selectieproces verzorgde.
Personeelstekort oplossen met zij-instromers
Een duurzame oplossing voor het personeelstekort – daar waren de provincie Noord-Brabant en een aantal gemeenten in deze provincie naar op zoek vanwege de moeite die het kostte om gekwalificeerde mensen te vinden. Dit betrof met name beleidsadviseurs voor ruimtelijke ordening en verkeer & mobiliteit. Inhuur was veelal van tijdelijke aard en de komst van de Omgevingswet betekende extra druk op de bezetting.
Zo ontstond het idee om vacatures te plaatsen voor carrièreswitchers: zij-instromers die wel de motivatie en capaciteiten hebben om zich in te zetten voor de Brabantse overheid, maar nog over niet de juiste papieren en ervaring beschikken.
315 sollicitaties binnen één maand
De provincie vroeg Berenschot om in samenspel met gemeenten en provincie een plan van aanpak en een businesscase op te stellen. Van daaruit volgde in 2023 en 2024 een Europese aanbesteding voor werving & selectie en voor opleiding. Beide keren kwam Berenschot Search als beste uit de bus. “Zij hadden het meest overtuigende verhaal en boden een vernieuwende aanpak voor het werven en selecteren van kandidaten”, verklaart Veerle Hendriks, projectleider bij de provincie Noord-Brabant.
De grootschalige wervingsactie in 2023 leidde in één maand tijd tot 250 sollicitaties; uiteindelijk werden 31 kandidaten geplaatst binnen de 26 deelnemende gemeenten en de provincie. In 2024 ging het om 315 sollicitaties in één maand en zijn tot nu toe ruim 20 gegadigden ondergebracht binnen de 22 deelnemende gemeenten en de provincie.
Berenschot Search bood een vernieuwende aanpak voor het werven en selecteren van kandidaten
- Veerle Hendriks, projectleider provincie Noord-Brabant
Van traditionele cv’s naar zij-instromers
De gemeente Bladel was een van de deelnemers en participeerde in beide trajecten. “De schaarste op de arbeidsmarkt dwingt je te kijken naar andere dan de traditionele cv’s. In 2023 hebben we twee kandidaten aangenomen, vorig jaar één. Je merkt dat zij-instromers zich in twee jaar tijd echt goed ontwikkelen en stappen zetten”, aldus Jan van Baars, hoofd van de afdeling Ontwikkeling bij de gemeente Bladel. “Belangrijkste succesfactor is wel dat je als gemeente goede begeleiding regelt. Dat vergt dus de nodige zorg en aandacht van onze vaste medewerkers.”
Snel van vacature naar contract
Het grote succes is volgens Hendriks mede te danken aan de diversiteit aan communicatiekanalen die Berenschot benutte. “Aparte landingspagina’s voor gemeenten en kandidaten, een nieuwsbrief, online Q&A-sessies voor kandidaten, een quiz voor kandidaten om te ontdekken of een overheidsbaan iets voor hen is, ervaringsverhalen van de vorige 2023-lichting”, somt Hendriks op.
“En ook Meet & Greet-dagen waar gemeenten en kandidaten elkaar ontmoetten. Deze organiseerde Berenschot in het Provinciehuis, wat gemeenten het gevoel gaf samen nieuwe mensen te werven voor de Brabantse overheid. Praktisch pluspunt was de korte doorlooptijd tussen vacature open en handtekening onder het contract.”
Je merkt dat zij-instromers zich in twee jaar tijd echt goed ontwikkelen en stappen zetten.
- Jan van Baars, hoofd van de afdeling Ontwikkeling bij de gemeente Bladel
Goed ontzorgd van werving tot opleiding
Ook de gemeente Bladel kijkt positief terug op de Meet & Greet-dagen. “Bij elke kandidaat die Berenschot geschikt achtte, in totaal zo’n tweehonderd, hadden ze een competentieprofiel opgesteld. Een week van tevoren kregen we een aantal passende cv’s toegestuurd. Het initiatief lag overigens bij de kandidaten: zij konden hun voorkeur voor gemeenten aangeven bij Berenschot op basis van de profielen van betrokken gemeenten”, aldus Van Baars.
“Aan het eind van de dag hadden we acht kandidaten gesproken en onze voorkeur aangegeven. Binnen een paar dagen hoorden we dat er een match was. Ook zorgde Berenschot voor een goede overdracht van de kandidaten aan Wyzer Academie en de informatie richting kandidaten daaromtrent. Als gemeente word je daarin goed ontzorgd.”
Carrièreswitch als kans uitgelicht
Met het traject voor carrièreswitchers biedt de provincie Noord-Brabant geïnteresseerden een kans om met een zachte landing hun loopbaan een andere wending te geven. “Ondanks de onzekerheid van een overstap – je geeft toch vastigheid op en hebt nog geen idee of de overheid wat voor je is – zijn mensen heel blij dat ze in ander werkveld terechtkomen met veel perspectief”, stelt Hendriks.
“Die kans heeft Berenschot in de campagne goed uitgelicht, dat kandidaten een opleidingstraject mogen volgen. Dit werd versterkt door de ervaringsverhalen en foto’s van mensen die vorig jaar zijn ingestroomd.”
Topprofielenbestand
Inmiddels hebben 27 van de 31 kandidaten uit 2023 hun opleidingstraject afgerond. “Eén van hen heeft binnen dit jaar al promotie gemaakt. Enkelen zijn geswitcht naar een andere gemeente en zetten zich zo nog steeds in voor de Brabantse overheid”, zegt Hendriks. Vanwege het grote aantal sollicitanten in beide jaren kon niet iedereen geplaatst worden. “Daarom heeft Berenschot per regio een topprofielenbestand opgesteld en dit naar gemeentesecretarissen en gemeenten gestuurd met de vraag of beschikbare kandidaten wellicht voor een andere functie in aanmerking kwamen.”
Ga collectief te werk, je hebt een zekere orde van grootte nodig om zo’n traject financieel te kunnen dragen. En ga er samen voor staan, organiseer uitvoeringskracht.
- Veerle Hendriks, projectleider provincie Noord-Brabant
Blauwdruk zij-instroomtraject
In januari 2025 is de nieuwe opleidingsgroep van start gegaan. Afhankelijk van het animo en commitment bij Brabantse gemeenten krijgt het werving-en-selectietraject in de loop van 2026 een vervolg. “Dit jaar willen we in een evaluatie met Berenschot komen tot een blauwdruk voor het zij-instromerstraject”, vertelt Hendriks, die graag enkele tips deelt met andere provincies die een vergelijkbaar traject willen opzetten.
“Ga collectief te werk, je hebt een zekere orde van grootte nodig om zo’n traject financieel te kunnen dragen. En ga er samen voor staan, organiseer uitvoeringskracht. Met heldere voorwaarden aan de voorkant, ook voor de campagne: wie zoek je, qua opleiding en werkervaring, motivatie, aan welke eisen moeten kandidaten voldoen, in welke salarisschaal komen ze? Dan krijg je daar later geen discussie over.”
___
Fotografie: Eddie Mol Fotografie
Meer weten?
Benieuwd hoe u een grootschalige werving- en selectiecampagne kunt opzetten voor uw provincie of gemeente? Neem dan contact op met Dorinda Honkoop voor meer informatie.